Inhoudsopgave
Hoe weet ik of mijn darmflora gezond is?
De meest voorkomende symptomen van een verstoorde darmflora kunnen over het algemeen redelijk onschuldig zijn, maar wel voor ongemak zorgen. Denk hierbij aan een opgeblazen gevoel, obstipatie en winderigheid. Ook minder onschuldige klachten behoren tot de symptomen van onrustige darmen.
Welke voeding is goed voor de darmflora?
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groenten en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door je lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Is yoghurt goed voor maag en darmen?
Voor de meeste bacteriën in de yoghurt is de maag te zuur. Behalve voor de probiotica. Die overleven de zure omgeving van onze maag en komen levend in onze darm terecht. Probiotica zijn van nature ook aanwezig in de darmen en belangrijk voor een goede darmgezondheid.
Hoe darmflora testen?
Er zijn tegenwoordig bedrijven die tegen betaling je darmflora onderzoeken. Je neemt dan zelf thuis een stoelgangstaal, dat je opstuurt met de post. Een paar weken later krijg je een uitgebreid dossier met informatie over je darmbacteriën.
Hoe krijg ik mijn darmen weer op orde?
Eet meer groente en fruit De oplosbare vezels in groente en fruit zijn een voedingsbron voor de goede bacteriën in de darm. Ze kunnen deze fermenteren en omzetten in goede stoffen. Vooral artisjok, banaan, ui, asperge, prei, aardpeer en schorseneer zijn rijk aan inuline, ook wel een prebioticum genoemd.
Wat is de beste yoghurt voor je darmen?
Overwegend mild voor je darmen Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Hoe krijg ik mijn maag en darmen rustig?
Voedingsadviezen bij maagklachten zijn:
- Eet gezond. Eet voeding met veel vezels.
- Drink genoeg: minstens 1,5 liter per dag. Bijvoorbeeld water en thee.
- Neem geen eten of drinken waar u klachten van krijgt.
- Verspreid uw maaltijden over de dag.
- Eet rustig en kauw goed.
- Eet niet vlak voor u gaat slapen.
Welke onderzoeken bij darmklachten?
Belangrijke informatie
- Darmklachten.
- Darmonderzoek coloscopie.
- Dubbelballon enteroscopie.
- ERCP.
- Gastroscopie.
- Maagklachten.
- Videocapsule endoscopie.
Waar kan ik mijn ontlasting laten testen?
U kunt de ontlasting opvangen in een steriel potje dat u krijgt van uw huisarts of kunt kopen bij een apotheek of drogist. Sluit het potje goed af en zorg dat het schoon is aan de buitenkant en lever het potje samen met het aanvraagformulier dezelfde dag in bij een Saltro-locatie . U moet hiervoor een afspraak maken.