Hoe voorkom je een hoofdluis?

Hoe voorkom je een hoofdluis?

Hoofdluis begint vaak met jeuk, maar niet altijd. Bescherm de ogen met een washandje en kam dan eerst met een gewone kam de klitten weg. Spoel dit niet uit. Houd het hoofd voorover boven een wasbak of een stuk wit papier. Na 7 tot 10 dagen komt de neet van een hoofdluis uit.

Welke scholen kunnen hulp vragen bij hoofdluis?

Scholen en kinderopvangcentra kunnen de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst om hulp vragen en daarnaast ouders inschakelen bij de bestrijding van hoofdluis. Zo kan een school bijvoorbeeld een ouderwerkgroep instellen die kinderen regelmatig (na elke schoolvakantie) controleert op hoofdluis.

Wanneer begint hoofdluis met jeuk?

Hoofdluis begint vaak met jeuk, maar niet altijd. Als je controleert, kijk dan goed tussen de haren, vooral achter de oren en in de nek. Je ziet de hoofdluizen dan bewegen. Ook als je geen luizen ziet maar wel grijswitte puntjes, is er waarschijnlijk sprake van hoofdluis. Die puntjes zijn eitjes van hoofdluis.


Wanneer houden hoofdluizen zich in leven?

Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekjes op het hoofd. Daar houden ze zich in leven door het zuigen van bloed. Ze kunnen zich vooral snel verspreiden onder kinderen. Daarom is het belangrijk regelmatig te controleren, bijvoorbeeld 1 keer per maand.

Wat is de verspreiding van hoofdluis?

De verspreiding van hoofdluis gaat vooral via hoofd-hoofdcontact. Luizen kunnen niet springen of vliegen en de besmettelijkheid via jassen, mutsen en knuffels is nooit aangetoond. Daarom zijn de maatregelen van alles wassen tegenwoordig verlaten. De behandeling van vandaag de dag is op de hoofdhuid zelf gericht.

Waarom kiezen voor een smal zwembad?

Wij raden aan om een zwembad te kiezen van minimum 4 meter breed en 8 meter lang. Een te smal zwembad zal ervoor zorgen dat kinderen niet meer veilig kunnen springen of duiken in het water. Heb je geen kinderen dan kan een smal maar lang zwembad ideaal zijn om lange afstanden te zwemmen.

Wat is de levensduur van een hoofdluis?

Luizen kunnen zich redelijk snel voortbewegen, bij 20 graden zo’n 23 cm. per minuut. De levensduur van een hoofdluis is ongeveer 25-30 dagen. Per dag worden tot 14 neten gelegd. Dus per wijfje is dat 50 tot 276 neten.