Hoe voorkom je een gescheurde aorta?

Hoe voorkom je een gescheurde aorta?

Zolang hij nog geen 5 centimeter doorsnee heeft is er weinig kans op een scheuring. Leefregels zijn dan belangrijk: niet roken, niet een te hoog gewicht en geen alcohol. Een operatie is mogelijk, maar hangt af van een aantal factoren; de leeftijd, de algemene gezondheidstoestand, en de plaats van het aneurysma.

Wat als je aorta scheurt?

Door de scheur kunnen belangrijke zijtakken van de aorta afgesloten worden, waardoor delen van het lichaam of organen zonder zuurstof komen (ischemie) . Als de scheur in de wand zich doorzet doorheen de buitenste laag van de aorta, ontstaat een vrije scheur met bloeding (ruptuur).

Hoe groot is de kans dat een aneurysma scheurt?

De kans op scheuren hangt af van hoe groot het aneurysma in de buikaorta is en hoe snel het groeit….Scheurkans per grootte van het aneurysma:

kleiner dan 5,5 cm 2% kans op scheuren
5,5 tot 5,9 cm 5-7% kans op scheuren
6 tot 7 cm 10-20% kans op scheuren
groter dan 7 cm 20-40% kans op scheuren

Hoe lang leef je met aneurysma?

Van alle patiënten met een gescheurd aneurysma overlijdt ongeveer 70%. Van de patiënten met een gescheurd aneurysma die in het ziekenhuis komen en die worden geopereerd, overlijdt ongeveer 30%. Van de 3000 patiënten, die worden geopereerd, wordt ongeveer 2/3 preventief geopereerd en 1/3 acuut.

Wat is een TAAA?

Wat is een TAAA TAAA staat voor: Thoraco Abdominaal Aorta Aneurysma (thorax= borstkas, abdomen= buikholte) Vanuit het hart loopt de grote lichaamsslagader, de aorta, door de borstkas en de buik. Vanuit de aorta takken weer allerlei andere slagaders af.

Wat is een type B dissectie?

Bij een aortadissectie type B is de binnenwand van het dalende deel van de grote lichaamsslagader (aorta) gespleten (dissectie). Deze ernstige aandoening wordt bij voorkeur behandeld met medicijnen en bedrust.