Inhoudsopgave
- 1 Hoe voelt je cervix?
- 2 Hoe voelt de cervix?
- 3 Kan je voelen aan je baarmoedermond of je zwanger bent?
- 4 Wat veroorzaakt baarmoederhalskanker?
- 5 Wanneer is baarmoederhalskanker uitgezaaid buiten de onderbuik?
- 6 Waarom komt baarmoederhalskanker vaker voor bij vrouwen met aids?
- 7 Welke functie heeft de baarmoeder?
- 8 Wat is de baarmoederhals in de vagina?
Hoe voelt je cervix?
De baarmoederhals vormt de verbinding van de baarmoeder met de vagina. Je kan de baarmoederhals met je vingers in de vagina voelen op ongeveer 10 centimeter naar binnen als een kleine, beetje harde bobbel die terugveert bij aanraking. Het voelt wat aan zoals wanneer je tegen het uiteinde van je neus duwt.
Hoe voelt de cervix?
Je zult voelen dat je tegen het einde van je menstruatie je de mond relatief hoog staat en een beetje open. Na je menstruatie zakt je baarmoedermond weer naar beneden en voelt hij gesloten aan. Na je menstruatie kan het ook redelijk hard aanvoelen, net zoals het puntje van je neus.
Hoe weet je of je een lage baarmoedermond hebt?
Meet met je vingers Was eerst je handen en breng daarna je wijs- of middelvinger naar binnen tot je je baarmoedermond voelt zitten. Deze voelt zo’n beetje aan aan als het puntje van je neus, de vorm heeft iets weg van een mini donut, met een gaatje in het midden.
Kan je voelen aan je baarmoedermond of je zwanger bent?
Kan ik voelen of ik zwanger ben? Helaas kan je aan de baarmoedermond niet voelen of je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden. Hiervoor zal je toch echt een zwangerschapstest moeten aanschaffen. Maar het is toch wel erg leuk om zélf te kunnen inschatten wanneer je vruchtbaar bent door de baarmoedermond te voelen!
Wat veroorzaakt baarmoederhalskanker?
Baarmoederhalskanker wordt bijna altijd veroorzaakt door het zogenaamde HPV-virus. Er bestaan meer dan 100 types HPV, waarvan de meeste onschadelijk zijn. De meeste volwassenen hebben door seksueel contact ooit wel een HPV-infectie gehad, die meestal vanzelf geneest. Een HPV-infectie die niet weggaat, kan soms baarmoederhalskanker veroorzaken.
Hoe vaak krijgen vrouwen baarmoederhalskanker?
Ieder jaar krijgen ongeveer 800 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij jonge vrouwen tussen de 35 en 45 jaar. Dit is anders dan bij de meeste kankersoorten.
Wanneer is baarmoederhalskanker uitgezaaid buiten de onderbuik?
Als de baarmoederhalskanker is uitgezaaid buiten de onderbuik, wordt meestal chemotherapie of een combinatie van radiotherapie en chemotherapie voorgesteld. In dit geval werkt de behandeling nog maar zelden genezend maar kan ze wel de symptomen helpen verlichten.
Waarom komt baarmoederhalskanker vaker voor bij vrouwen met aids?
Baarmoederhalskanker komt daarom vaker voor bij vrouwen met hiv en aids en bij vrouwen die medicatie nemen die het afweersysteem onderdrukt, bijvoorbeeld vrouwen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die nooit een uitstrijkje laten nemen.
Wat is de baarmoederhals?
De baarmoederhals vormt de verbinding met de buitenwereld, met de baarmoedermond als verbinding tot de vagina. De baarmoederwand bestaat uit vier lagen. De buitenste laag bestaat voornamelijk uit glad spierweefsel dat tijdens een bevalling sterk samentrekt om de baby uit te drijven. Dit noem je weeën.
Welke functie heeft de baarmoeder?
Functie van de baarmoeder. De baarmoeder heeft verschillende functies. Hieronder worden de belangrijkste besproken: Innesteling van het embryo. De belangrijkste functie van de baarmoeder is de innesteling van de bevruchte eicel. Elke maand komt er in één van de eierstokken een rijpe eicel vrij. Deze komt in de eileider terecht (eisprong).
Wat is de baarmoederhals in de vagina?
De baarmoederhals bevindt zich ongeveer 8 à 15 cm in de vagina en ziet eruit als een kleine donut met een gat in het midden. De positie en textuur van de baarmoederhals veranderen tijdens de menstruatiecyclus. De binnenkant van de baarmoederhals bevat een aantal klieren die vaginaal slijm afscheiden.
Wat is een baarmoeder of uterus?
De baarmoeder of uterus is een vrouwelijk geslachtsorgaan dat de vorm en de grootte van een peer heeft. Het ligt in de bekkenholte, achter de urineblaas en voor de endeldarm.