Hoe vind je een mentor?

Hoe vind je een mentor?

Kijk eerst vooral in de werkomgeving of binnen het geambieerde vakgebied. Het moet iemand zijn die u inspireert. Zorg ervoor dat het iemand is die u vertrouwt of waarvan u verwacht dat u die kan vertrouwen. Zoek iemand die een kei in zijn of haar vak is, dat zijn vaak ervaren dus wat oudere mensen.

Wat mag een mentor wel en niet?

Een mentor is de wettelijk vertegenwoordiger en belangenbehartiger van zijn cliënt. Wanneer de cliënt dat zelf niet kan, is zijn mentor bevoegd te beslissen over zijn verzorging en begeleiding. Daarnaast is een mentor adviseur en vertrouwenspersoon voor alle andere persoonlijke zaken.

Wat zijn de kosten voor mentorschap?

De eenmalige kosten bestaan ten eerste uit de griffiekosten. Deze worden betaald aan de rechtbank voor het in behandeling nemen en afwikkelen van de aanvraag. Dat tarief wordt jaarlijks vastgesteld en bedraagt € 83,- (2021).

Hoe vraag je mentorschap aan?

De volgende personen of instellingen mogen een aanvraag tot mentorschap indienen:

  1. de persoon die een mentor krijgt (de betrokkene)
  2. de echtgenoot of andere partner.
  3. familieleden (bloedverwanten) tot in de 4e graad; dit zijn ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen, broers, zussen, ooms, tantes, neven en nichten.

Wat maakt iemand een goede mentor?

Zeven tips om een goede mentor te worden

  1. Zet je roze bril op. Als je een mentorklas krijgt toegewezen, ga er dan voor.
  2. Kweek groepsgevoel.
  3. Bouw aan onderling vertrouwen.
  4. Wees mentor voor alle leerlingen.
  5. Verhoog hun zelfredzaamheid.
  6. Maak ouders tot bondgenoten.
  7. Geef de regie eens uit handen.

Wat zijn je rechten als mentor?

Als mentor regelt u de persoonlijke verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding van de betrokkene. U betrekt de betrokkene zoveel mogelijk bij uw taken. En u moedigt hem aan om zoveel mogelijk zelf te beslissen, als hij daartoe in staat is.

Wat zijn de rechten en plichten van een mentor?

Mentorschap voor persoonlijke beslissingen De betrokkene wordt handelingsonbevoegd voor het nemen van beslissingen over bijvoorbeeld zijn verzorging. De mentor heeft wel de plicht om de betrokkene zoveel mogelijk zelf te laten beslissen. En om een zelfstandig optreden van deze persoon te bevorderen.

Wie betaald kosten mentorschap?

Cliënten betalen een vergoeding voor mentorschap, die bestaat uit eenmalige en jaarlijkse kosten. Bij Mentorschap Nederland wordt daarover geen btw gerekend. Wanneer de cliënt deze vergoeding zelf niet kan betalen, kan hij of zij beide bedragen (deels) terugkrijgen via de Bijzondere Bijstand.

Wat kost een Zorgmentor?

Het tarief wordt jaarlijks vastgesteld en bedraagt € 79,- (2016). De cliënt betaalt zelf het mentorschap. Wanneer uw inkomen onder een bepaalde grens is kunt u mogelijk een deel van de bedragen terugkrijgen via uw gemeente (bijzondere bijstand).

Is mentorschap verplicht?

Mentorschap is er daar één van. Per 1 januari 2020 zijn de wetten Zorg en Dwang (WZD) en Verplichte GGZ (Wvggz) in werking getreden. Met deze wetten hebben zorgverleners de verplichting om vertegenwoordiging te regelen voor cliënten die moeite hebben de regie over hun leven te houden.

Kan een mentor bewindvoering aanvragen?

Bewind vraagt u aan bij de kantonrechter. Tegelijk met het bewind kunt u ook mentorschap aanvragen. Dit kan nodig zijn als de betrokkene ook zijn verzorging, verpleging en begeleiding niet zelf kan regelen.