Hoe vijverpomp droog opstellen?

Hoe vijverpomp droog opstellen?

In een droge opstelling staat de pomp buiten de vijver. Het vijverwater wordt hierbij met een slang aangezogen. Via een andere slang loopt het water vervolgens weer terug de vijver in. Voordeel van een droge pompopstelling is, dat de pomp makkelijk bereikbaar is en dus toegankelijk is voor onderhoud.

Hoe vijver leeghalen?

Kenmerk van groot onderhoud aan de vijver is, dat je de vijver moet leegmaken. Je kunt dit doen, door het water met een vijverpomp of vuilwaterpomp en een bijpassende slang in een rioolafvoer te pompen. De vissen en waterplanten in de vijver zul je tijdens het onderhoud dus een tijdelijk verblijf moeten geven.

Kan een vijver overlopen?

Vijver verhogen of tuingrond afgraven zodat het niet meer kan inspoelen. Als daarentegen de vijver overloopt dan kun je dit éénvoudiger oplossen door het plaatsen van een overloop.

Hoe vijverpomp aansluiten?

Bevestig de vijverslang aan de vijverpomp en aan het vijverfilter, verzeker de slang met een slangklem , zodat door de druk van het water de slang niet van de tule kan afschieten, en plaats dan de pomp in het water. Plaats de stekker in het geaarde stopcontact en de pomp zal gaan werken.

Hoe lang moet een vijverpomp aan staan?

Vijverpomp: onderhoud Tijdens het groeiseizoen moet een vijverpomp 24 uur per dag, zeven dagen in de week draaien. Dit geldt zeker als de pomp een biologisch filter van water voorziet. Zonder aanvoer van vers, zuurstofrijk water sterft de bacteriekolonie in het biologisch filter namelijk af.

Wat te doen aan een groene vijver?

Wilt u groen vijverwater voorkomen en verhelpen lees dan hieronder de tips van Vijvercentrum de Scheper:

 1. Slechte waterwaarden.
 2. Voer niet teveel.
 3. Zorg voor een goede waterhardheid.
 4. Zorg voor schaduw in de vijver.
 5. Niet teveel beluchten.
 6. Gebruik UV lampen.
 7. Ververs water en verlaag daardoor temperatuur vijverwater.

Hoe verwijder je waterplanten?

Maaien is een relatief betaalbare methode om waterplanten te bestrijden. Het grote nadeel van het maaien is dat de waterplanten snel weer zullen groeien, waardoor er opnieuw overlast ontstaat. Zo kan het zijn dat er in een vaarseizoen meerdere malen gemaaid moet worden om de vaarwegen begaanbaar te houden.

Hoe slib verwijderen uit vijver?

Met een stofzuiger kun je vijverslib zo wegzuigen. Het is de snelste manier van schoonmaken voor je vijver. Het grote voordeel van het gebruik van een vijverstofzuiger is dat je geen gedoe hebt met de vijver leeghalen. Je kan het slib gemakkelijk tussen de waterplanten door opzuigen.

Waarom loopt mijn vijver leeg?

Bij droog en zonnig weer kan er heel wat water verdampen. Een centimeter waterverlies door verdamping per dag is normaal. Ook twee cm waterverlies per dag kan te wijten zijn aan verdamping, bij droog weer en oostenwind.

Welke vissen in vijver zonder pomp?

Onder de moerasplanten (dus 0 tot -20 cm onder waterniveau) zitten de echte waterzuiveraars. De beste soorten zijn gele lis, kalmoes, lisdodde en riet (hoewel je deze laatste twee liever niet in de vijver zet vanwege hun sterke wortels).

Hoe vijver helder houden?

5 stappen om je vijver weer helder te maken

 1. Plaats genoeg zuurstofplanten. Het is belangrijk om voldoende zuurstofplanten te voorzien in het vijverwater.
 2. Kies vijvervissen die weinig wroeten.
 3. Verwijder grote draadalgen zo snel mogelijk.
 4. Gebruik indien nodig een anti-algenproduct.
 5. Hou je vijver helder!

Is een vijverpomp noodzakelijk?

Een gezonde natuurlijke tuinvijver vraagt weinig onderhoud: de natuur regelt het voor een groot deel zelf. Chemische middelen, pompen, filters en uv-lampen zijn overbodig. Bij vis- en zwemvijvers zijn pompen vaak wel nodig, waardoor ze minder milieuvriendelijk zijn.