Hoe verminder ik talgproductie?
Was je gezicht minstens twee keer per dag. Doe dit in de ochtend en in de avond met een milde gezichtsreiniger om de huid schoon te houden en vuil te verwijderen. Een droge huid zorgt ervoor dat er extra talg aangemaakt wordt. Ook wanneer je een olieachtige huid hebt, is het belangrijk dat je de huid goed hydrateert.
Wat zit er in talg?
Talg bestaat bij de mens voornamelijk uit triglyceriden (-41%), wax esters (~ 26%), squaleen (~ 12%) en vrije vetzuren (~ 16%). De samenstelling van talg varieert tussen de verschillende zoogdieren. Wax esters en squaleen zijn stoffen die enkel door talgklier en nergens anders in het lichaam worden geproduceerd.
Wat zijn de voordelen van talg?
Talg houdt de huid en het haar soepel en vet waardoor deze beter waterafstotend zijn. Daarnaast verhoogt het de weerstand tegen ziekteverwekkers en irriterende stoffen. Het beschermt tegen uitdroging en vochtverlies. Talg vormt samen met zweet een huidemulsie, die we de zuurmantel noemen.
Welke factoren beïnvloeden de productie van talg?
De productie van talg hangt van verschillende factoren af: De talgklierwerking staat onder invloed van de androgene hormonen, dat zijn de mannelijke hormonen die ook bij vrouwen worden aangemaakt. Deze hormonen hebben vooral tijdens de puberteit invloed op de overmatige werking van de talgklieren.
Waarom hebben we talgklieren?
Waarom hebben we talgklieren, wat is hun functie? Talg houdt de huid en het haar soepel en vet waardoor deze beter waterafstotend zijn. Daarnaast verhoogt het de weerstand tegen ziekteverwekkers en irriterende stoffen. Het beschermt tegen uitdroging en vochtverlies.
Waar komen talgklieren voor in de huid?
Ze zijn uit het epitheelweefsel van de huid ontstaan en worden ook wel aanhangsels of adnexa genoemd. De grootste talgklieren komen voor op de behaarde hoofdhuid, het gezicht en op de bovenste delen van de borst en rug. (talg). Daar waar de haar buiten de huid komt, bevindt zich dan ook de afvoergang van de talgklier.