Hoe verloopt een endoscopie?

Hoe verloopt een endoscopie?

Bij een endoscopie brengt de arts een bestuurbare slang (de endoscoop) via mond of anus in het lichaam. Hierdoor kan hij de binnenkant van slokdarm, maag of darmen inspecteren. Bij een echo-endoscopie is er op het uiteinde van de endoscoop een echoapparaatje geplaatst. Dit apparaatje zendt onhoorbare geluidsgolven uit.

Wat kan er uit een endoscopie komen?

Met een gastroscopie kan een arts vrijwel alle afwijkingen van de slokdarm en maag opsporen. Daarnaast kan de arts sommige dunne darmaandoeningen vaststellen of uitsluiten omdat ook het eerste deel van de twaalfvingerige darm bekeken kan worden. Een gastroscopie is een inwendig onderzoek.

Wat is het verschil tussen een endoscopie en een coloscopie?

Lees ook:   Waarom moet ik Minecraft opnieuw kopen?

Endoscopieën op verschillende plaatsen in het lichaam hebben ieder een eigen naam: Een endoscopie van de dikke darm noem je een coloscopie (of colonoscopie). Een endoscopie van de maag noem je een gastroscopie. Een endoscopie van de slokdarm noem je oesofagoscopie.

Welke soorten endoscopieën zijn er?

Soorten endoscopieën

 • gastroscopie (de maag)
 • ERCP (de galwegen)
 • coloscopie (de dikke darm)
 • laparoscopie (de buikholte)
 • thoracoscopie (borstholte)
 • hysteroscopie (de baarmoeder)
 • bronchoscopie (de luchtwegen)

Hoe voel je je na een endoscopie?

Klachten na het onderzoek Na een endoscopie hebben veel mensen nog enige tijd klachten, bijvoorbeeld buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel of winderigheid. Dit is normaal en verdwijnt na enkele dagen.

Hoe snel na roesje naar huis?

Na een sedatie bent u vrijwel meteen klaarwakker. En na een uurtje kunt u weer naar huis. Het oude roesje is dus ‘uit’.

Wat zijn de bijwerkingen van een roesje?

Nadelen van een roesje:

 • Door het slaapmiddel kunt u oppervlakkiger gaan ademen.
 • Het roesje kan ervoor zorgen dat de bloeddruk en hartslag daalt.
 • Door het roesje is de kans op verslikken bij een gastroscopie (maagonderzoek) iets groter.
 • U kunt overgevoelig zijn voor het roesje.
Lees ook:   Wat is het verschil tussen MINI Cooper en MINI Cooper S?

Wat is een endoscopie?

Een endoscopie is een darmonderzoek waarmee de arts verschillende organen aan de binnenkant van je lichaam kan bekijken.

Wanneer mag de patiënt een echo-endoscopie ondergaan?

Wanneer de patiënt een echo-endoscopie van de slokdarm, maag of alvleesklier ondergaat, mag hij vanaf 12 uur ’s nachts niets meer eten of drinken. Wanneer het onderzoek in de middag plaatsvindt (na 13:00 uur) mag er ’s ochtends om 08:00 uur een licht ontbijt genuttigd worden. Onder een licht ontbijt wordt verstaan: 1 beschuit en 1 kop thee.

Wat is een endoscopie van de maag?

Een endoscopie van de maag noem je een gastroscopie. Een endoscopie van de slokdarm noem je een oesofagoscopie. Een endoscopie van het sigmoïd (laatste deel van de dikke darm) noem je sigmoïdoscopie. Een endoscopie van de endeldarm noem je proctoscopie of rectoscopie.

Wat is een endoscopie van de endeldarm?

Een endoscopie van de slokdarm noem je een oesofagoscopie. Een endoscopie van het sigmoïd (laatste deel van de dikke darm) noem je sigmoïdoscopie. Een endoscopie van de endeldarm noem je proctoscopie of rectoscopie.

Lees ook:   Wat moet je doen als je rijbewijs is verlopen?