Hoe verandert je vagina als je ouder wordt?

Hoe verandert je vagina als je ouder wordt?

De overgang en menopauze kunnen gepaard gaan met vaginale atrofie. Door een verminderde productie van oestrogeen, kan de vaginawand dunner en de vagina droger worden. En dit kan flinke invloed op je seksleven hebben. Zo kan zowel de ingang als het kanaal van je vagina slinken.

Kan je vagina dikker worden?

De vulva is gevoelig voor het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen zodat veranderingen ontstaan vanaf de jeugd, gedurende de puberteit en op oudere leeftijd. Oestrogeen maakt de schaamlippen dikker. De binnenste schaamlippen zijn ook gevoelig en zwellen op bij opwinding.

Waardoor krijg je meer afscheiding?

Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen. Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.

Kan vagina kleiner worden?

De conditie van het slijmvlies van de vagina verandert, het wordt dunner produceert minder de dagelijkse vaginale afscheiding en de elasticiteit van het weefsel neemt af. De ingang van de vagina kan ervaren worden als smaller.

Kan vagina wijder worden?

De vagina is namelijk ontworpen om elastisch te zijn (met oog op het baren van ons nageslacht). Ze rekt mee voor een penis tijdens de seks, daarna trekt ze weer terug in haar oude staat. Het enige wat je vagina ‘wijder’ kan maken, is het baren van een kind.

Kan de vagina krimpen?

Door te weinig seks kan er een ontsteking ontstaan in de vagina. Dit komt omdat de vaginawand aan het krimpen is. Ook zal de vagina droger worden waardoor er een jeukerig en branderig gevoel zal ontstaan. Hierdoor zal seks hebben pijn doen.

Hoeveel cm tot baarmoedermond?

Om dit beter te begrijpen, hebben we het eerst wat over de vrouwelijke anatomie. Je baarmoederhals is het lange, dunne uiteinde van de baarmoeder en bevindt zich net boven de vagina. Het is de opening van de baarmoeder. Normaal gezien is je baarmoederhals gesloten, stevig en lang (ongeveer 3,5 tot 4 cm).

Wat moet je doen als je veel afscheiding hebt?

In het kort

  1. Vocht uit uw vagina is normaal. Het is doorzichtig of wit.
  2. Soms maakt uw vagina meer vocht. Bijvoorbeeld rond uw eisprong, door de pil, bij opwinding bij seks en als u zwanger bent.
  3. Voorkom problemen: Was de ingang van uw vagina alleen met lauw water. Gebruik geen zeep of spoelingen.

Wat te doen als je veel afscheiding hebt?

Als je last hebt van abnormale vaginale afscheiding kun je het beste altijd contact opnemen met je huisarts. Om de precieze oorzaak te achterhalen is er een onderzoek van je huisarts nodig. In de meeste gevallen gaat het om een onschuldige infectie die goed te behandelen is. Geen zorgen dus.

Kan je je kut uitrekken?

Hoe snel kan baarmoederhals verkorten?

Eens je actieve arbeid begonnen is, ontsluit je gemiddeld één centimeter per uur. Zo heb je ongeveer een idee van hoe lang het kan duren voordat je 10 cm ontsluiting hebt.