Inhoudsopgave
Hoe verander je de cultuur van een organisatie?
De veranderprincipes voor de organisatiecultuur
- Werk vanuit en binnen de huidige culturele situatie.
- Verander gedrag, en de mindset volgt vanzelf.
- Focus op een klein aantal kritieke gedragingen.
- Benut je informele leiders.
- Benut je formele leiders.
- Koppel gedrag aan businessdoelstellingen.
Welke factoren bepalen de organisatiestructuur?
Uit onderzoek blijkt dat er vier factoren zijn die de organisatiecultuur beïnvloeden.
- De sector waarin het bedrijf werkzaam is.
- De manier waarop de organisatie is gestructureerd en de bedrijfsvoering is ingericht.
- Het personeel.
- Stijl van leidinggeven.
Wat is cultuur kinderen?
Cultuur is alles wat door de mens is gemaakt en wordt voortgebracht, dus zowel voorwerpen (materiële cultuur) als dingen die bedacht zijn (ideeën, theorieën, wetten, normen en dergelijke). Cultuur staat daarmee tegenover natuur, die is ontstaan zonder ingrijpen van de mens.
Wat is culturele zelfkennis?
Culturele zelfkennis: kennis over het eigen referentiekader en wereldbeeld. verkennen. die met interculturele ontmoetingen gepaard kunnen gaan. en deze te integreren & het vermogen om de relativiteit van de eigen visies te aanvaarden.
Wat zijn interculturele skills?
Interculturele competenties bestaan uit verschillende componenten: Culturele zelfkennis: kennis hebben van je eigen referentiekader en eigen wereldbeeld, en dit kunnen relateren aan andere zienswijzen. Culturele flexibiliteit: indien nodig je gedrag en communicatiestijl aanpassen in interculturele situaties.
Wat is cultuur voor jou?
Het geheel van ideeën, normen, waarden, gebruiken en gedragsmerken die een groep mensen met elkaar delen. Cultuur komt tot uiting in alle aspecten van het menselijke leven: de wetten, het onderwijs, de religieuze beleving, maar ook de bouwstijlen, kunstwerken, muziek en de culinaire gebruiken.
Hoe kun je een cultuur veranderen?
De cultuur binnen een groep mensen kan veranderen als er geen aanleiding meer is voor verzet. Gedrag is altijd logisch voor degene die het gedrag laat zien. Er was een reden voor de ontevreden groepsleden om zich af te zonderen. De normen en waarden van de dominante groep waren niet passend.
De veranderprincipes voor de organisatiecultuur
- Werk vanuit en binnen de huidige culturele situatie.
- Verander gedrag, en de mindset volgt vanzelf.
- Focus op een klein aantal kritieke gedragingen.
- Benut je informele leiders.
- Benut je formele leiders.
- Koppel gedrag aan businessdoelstellingen.
Hoe omgaan met cultuurverschillen binnen organisaties?
Kom met uw praktijkervaringen in de vorm van cases of voorbeelden op het terrein van managen en organiseren. Werkverbanden in moderne organisaties zijn veel flexibeler. Waar men vroeger op afstand andere gedragsvormen zag, wordt men daar nu bij het werken in meerdere netwerken direct mee geconfronteerd.
Wat zijn de functies van een organisatiecultuur?
Organisatiecultuur is: ‘de collectieve mentale programmering die de leden van de ene organisatie onderscheidt van die van een andere. ‘ Aan cultuur worden in het algemeen twee functies toegeschreven: standaardisering en onzekerheidsreductie.
Kunnen culturen veranderen?
Hoe schrijf je cultuur van een bedrijf?
Voorbeeld bedrijfsculturen
- klantgericht, eerlijk en open, attent en verrassend;
- open naar elkaar, zorgzaam, persoonlijk;
- leren en groeien wordt mogelijk gemaakt;
- platte organisaties, weinig hiërarchie, veel individuele verantwoordelijkheid.
Wat voor organisatiecultuur?
Organisatiecultuur is een verzameling waarden en normen. Normen zijn gedragsregels die ontstaan zijn uit betekenis gevende idealen (waarde). Samen bepalen ze wat het sociaal geaccepteerde gedrag van de mensen in dezelfde organisatie is.
Waardoor verandert cultuur?
Cultuur is een voortdurende draaikolk van activiteiten; door de generaties heen vertoont zij een zekere continuïteit, maar de inhoud van het cultureel erfgoed ligt niet vast. Die inhoud wordt steeds opnieuw bijgesteld door nieuwe generaties, die elk vanuit hun eigen perspectief naar het verleden kijken.