Hoe veilig voelen vrouwen zich?

Hoe veilig voelen vrouwen zich?

Bijna de helft van alle Nederlandse vrouwen (43%) voelt zich wel eens of vaak onveilig. Bij mannen ligt dit percentage een stuk lager (25%)[1]. Meer dan de helft van de vrouwen ontweek in 2014 situaties of omgevingen uit angst voor fysiek of seksueel geweld[2].

Hoe voelen vrouwen?

Vrouwen voelen zich over het algemeen onveiliger dan mannen, ook in de eigen omgeving zoals de woonplaats, de buurt en het eigen huis als ze ’s avonds alleen zijn. Iets meer vrouwen dan mannen zeggen dat ze weleens respectloos worden behandeld door bekenden, onbekenden op straat en personeel van winkels en bedrijven.

Hoe veilig voelt de Nederlander zich?

In 2019 voelt 32 procent van de mensen zich wel eens onveilig. Dit aandeel is meer dan het dubbele van dat van de onveiligheidsgevoelens in de eigen buurt. Het percentage dat zich wel eens onveilig voelt is lager dan in 2017 (34 procent) en 2012 (37 procent). In 2019 voelt 1 procent zich in algemene zin vaak onveilig.

Hoe voel je je veilig op straat?

Neem altijd je telefoon met je mee. Zoek van tevoren uit waar je naartoe moet, zodat je niet hoeft te zoeken. Vertrouw en luister naar je instinct in verdachte situaties. Loop zelfverzekerd, met je hoofd omhoog, en maak oogcontact met mensen.

Waarom gebeurt straatintimidatie?

Patrick Engels van stichting Emancipator werkt met jongens en mannen aan het creĆ«ren van bewustwording rondom – onder meer – straatintimidatie. Volgens hem is straatintimidatie van mannen jegens vrouwen onder meer te wijten aan de maatschappelijke druk die mannen voelen om hun mannelijkheid te bewijzen.

Hoe veilig voelen mensen zich in Nederland?

Meer Nederlanders voelen zich veilig, blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2019. In 2012 zei nog 37% zich in het algemeen wel eens onveilig te voelen, vorig jaar was dat 32%. Ook de onveiligheidsgevoelens in de eigen buurt en op plekken in de eigen woonplaats worden minder vaak gerapporteerd.