Hoe vaak moet je een vijver bijvullen?

Hoe vaak moet je een vijver bijvullen?

Vijverfolie kan niet tegen UV-straling Vooral op een zomerse, warme dag, kan het heel snel gaan met het water in je vijver. Dan kan het wel voorkomen dat je een of twee keer per week je vijver moet bijvullen. Het is namelijk van belang dat het water op ongeveer dezelfde hoogte blijft.

Hoe repareer je een vijver?

PVC-folie repareer je door een stukje folie met PVC-lijm over het lek te plakken, bij rubberfolie gebruik je een rubberlijm om een los stukje rubberfolie aan te brengen. Na het repareren kun je de vijver weer vullen. Wanneer het lek eenmaal gevonden is, kun je dit eenvoudig plakken met een plakset.

Is grondwater goed voor de vijver?

Heeft u een kleine vijver, waar maar een paar kuub water in gaat? Gebruik dan gewoon leidingwater om problemen te voorkomen. Grondwater kan namelijk stoffen bevatten die niet bevorderend zijn voor het leven in een vijver.

Hoeveel mm water verdampt er per dag?

Aan het begin van het groeiseizoen (begin april) verdampt er gemiddeld ongeveer 1,5 mm per dag. Naarmate het groeiseizoen vordert, loopt de verdamping op tot circa 3 mm per dag begin juli. Daarna daalt de verdamping weer. Op vijvers heeft de verdamping een geringe invloed.

Kan een vijver in de volle zon?

De juiste plek voor een vijver Zorg wel voor schaduw, want een hele dag volle zon is voor een vijver niet goed. Een vijver die pal in de zon ligt, mag voor dertig procent bedekt zijn door waterplanten met flink blad, zoals waterlelies.

Hoeveel liter water verdampt een vijver?

Tijdens warm en zonnig weer kan als gevolg van verdamping elke dag meer dan 5 mm water uit een vijver verdwijnen, soms zelfs wel 7 of 8 mm. Ook planten die aan de kant van de vijver staan zorgen voor een lager waterpeil.

Hoe ontdek je een lek in de vijver?

Als je een lekkage in de wand van de vijver vermoedt, kun je het waterpeil een tijdje laten zakken. Dit zal dan namelijk niet verder dalen, dan het niveau van het lek. Als het water niet meer daalt, kun je gerichter zoeken naar de plek waar de lekkage zich precies bevindt in het vijverfolie.

Is grondwater goed voor de tuin?

Omdat planten roest niet opnemen, hebben planten er weinig last van. Op bladgewassen neergeslagen roest maken de groente er niet lekkerder op. IJzerhoudend grondwater kan dus wel voor bevloeiing (gieter) gebruikt worden, maar is ongeschikt om te vernevelen of te sproeien.

Is regenwater goed voor de vijver?

Wanneer in een vijver flink wat regen valt, loopt de waterhardheid terug. Het harde vijverwater wordt immers gemengd met het zachte regenwater. Het gevolg is, dat de groeicondities voor de zuurstofplanten en andere waterplanten slechter worden. Regenwater is daarom niet goed voor je vijver.