Inhoudsopgave
Hoe vaak loonaangifte doen?
Als u personeel in dienst hebt, moet u elke maand of elke 4 weken loonaangifte doen. Hoe u aangifte doet, hangt af van het aantal werknemers dat u in dienst hebt. Let op! Voor de loonaangifte hebt u een loonheffingennummer nodig.
Wat is een loonaangifte?
De aangifte loonheffingen (loonaangifte) is een bestand dat bestaat uit een overzicht van heffingen die een werkgever moet afdragen aan de Belastingdienst over het inkomen van alle werknemers die bij hem in dienst zijn of in dienst geweest zijn.
Wie doet de aangifte loonbelasting?
De werkgever ontvangt van de Belastingdienst een loonheffingennummer. Hiermee moet je voortaan vierwekelijks of per maand de aangifte loonheffingen doen. Als je aangifte doet, lever je werknemersgegevens en collectieve gegevens aan.
Hoe doe je een Nulaangifte?
Wanneer je denkt dat je ten minste 12 maanden geen personeel meer in dienst hebt en geen loon meer betaalt, dan dien je dit schriftelijk aan te geven bij de Belastingdienst. Deze schriftelijk melding moet binnen 1 maand na afloop van het laatste aangiftetijdvak bij de Belastingdienst binnen zijn.
Waar kan ik loonheffing vinden?
Op uw loonstrook ziet u of de loonheffingskorting wordt toegepast. Daar staat dan bijvoorbeeld ‘loonheffingskorting’ of ‘arbeidskorting’ op. Twijfelt u? Vraag het dan aan uw werkgever/uitkeringsinstantie.
Hoe moet je loonbelasting betalen?
Er zijn verschillende mogelijkheden:
- Betalen met internetbankieren gaat het snelst. Maak het geld over naar het rekeningnummer dat in ons bericht staat.
- Verrekenen met een toeslag of een aanslag. Krijgen wij nog geld van u, en u (nog) geld van ons?
- Betalen met de acceptgiro.
- Betalen met automatische incasso: altijd op tijd.
Hoe betaal ik loonbelasting?
Wie betaalt de loonbelasting? Jij als werkgever betaalt de loonbelasting van je personeel aan de Belastingdienst. De loonbelasting en premies gaan af van het brutoloon van je werknemers. Zij houden een nettoloon over.