Hoe vaak komt transpositie van de grote vaten voor?

Hoe vaak komt transpositie van de grote vaten voor?

Transpositie van de grote vaten komt tien tot twintig keer per jaar voor in het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen en vormt daarmee vijf tot tien procent van alle hartoperatie bij kinderen. De operatie die nodig is bij deze hartafwijking wordt regelmatig uitgevoerd in het WKZ.

Wat is een COR Vitium?

Coarctatio aortae, kortweg een coarctatie, is een aangeboren vernauwing in de grote lichaamsslagader (aorta). De vernauwing in de aorta bevindt zich een paar centimeters boven het hart. Vaak wordt deze in de eerste 3 weken al ontdekt bij baby’s. Bij lichte vormen pas op latere leeftijd.

Is ASD gevaarlijk?

Bij een ASD bestaat ook het risico op hartritmestoornissen. En er kunnen bloedpropjes in de linkerboezem ontstaan, vaak als gevolg van die ritmestoornissen. De bloedpropjes kunnen leiden tot een beroerte.

Wat betekent transpositie van de grote vaten?

Transpositie van de grote vaten of D-TGA is een aangeboren hartafwijking. De aansluiting van de grote bloedvaten in het hart is dan verkeerd gegaan: de longslagader en de lichaamsslagader (aorta) zijn omgewisseld. De ziekte heet ook wel een blauwe (cyanotische) hartafwijking.

Wat is de functie van de Longader?

Aders vervoeren bloed naar het hart. Dit bloed bevat vooral koolzuurgas en afvalstoffen en weinig zuurstof. De longaders zijn een uitzondering. Zij vervoeren zuurstofrijk bloed naar het hart.

Wat is een verwijde aorta?

Aneurysma. Een aneurysma is een verwijding van de aorta tot meer dan twee keer de normale grootte. De verwijding ontstaat, omdat de vaatwand op die plek zwakker wordt. De oorzaak hiervan is meestal ziekte in de middelste laag van de vaatwand.

Hoe lang herstel na aorta operatie?

Na de operatie aan de aorta moet u rekening houden met een ziekenhuisopname van tien tot veertien dagen. Na de operatie wordt u intensief gecontroleerd op de intensive care, het kan nodig zijn dat u beademd moet worden. Als uw lichamelijke toestand het toelaat, kunt u weer terug naar de verpleegafdeling.

https://www.youtube.com/watch?v=4gLlIZ8b2Ps