Inhoudsopgave
Hoe vaak komt ADHD voor?
In 2020 zegt 3,8 procent van ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar dat hun kind ADHD of ADD heeft. Dat betekent dat het volgens deze ouders om ongeveer 56.000 kinderen van 4 tot 12 jaar gaat. Bij jongens komt het volgens deze gegevens twee keer zo vaak voor als bij meisjes (jongens: 4,9 procent, meisjes: 2,5 procent).
Hoe groot is de kans dat je over ADHD heen groeit?
‘Zestig procent is een ruwe schatting. Het is een feit dat het grootste deel van de kinderen op latere leeftijd minder last heeft van ADHD-symptomen. Dat betekent niet dat ze er daadwerkelijk overheen groeien.
Waarom wordt ADD minder vaak geconstateerd dan ADHD?
De meeste mensen met ADHD hebben naast de hyperactiviteit ook last van aandachtsproblemen (het gecombineerde type). Mensen met het overwegend hyperactieve type hebben wél last van hyperactiviteit, maar niet van een aandachtstekort. Deze vorm van ADHD komt het minst voor en heeft de minste overeenkomsten met ADD.
Kan je later ADHD krijgen?
ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het is een aandachtstekortstoornis die gepaard gaat met hyperactiviteit en impulsiviteit. Je kunt niet pas op latere leeftijd ADHD ‘krijgen’. Eén van de criteria om aan de diagnose te voldoen, is dat de problemen al sinds de kindertijd spelen.
Wat gaat vaak gepaard met ADHD?
In 20 tot 25% van de gevallen gaat ADHD gepaard met leer- of ontwikkelingsstoornissen, bijv. met betrekking tot de taalvaardigheid, de bewegingsfunctie, de waarneming of de communicatie. Sommige kinderen met ADHD hebben een laag zelfbeeld of een gebrek aan sociale vaardigheden.
Hoe vaak komt ADHD voor bij volwassenen?
ADHD komt naar schatting bij 1 tot 2,5% van de volwassenen voor. Voordat de diagnose ADHD wordt gesteld, zoekt een volwassene met ADHD vaak al hulp voor uiteenlopende andere klachten.
Kan ADHD over gaan?
Kan ADHD overgaan? Ja, dat kan zeker. De meeste kinderen groeien er ‘overheen’ en kunnen later zonder verdere behandeling normaal meedraaien in de maatschappij. Zij hebben slechts een paar jaar behandeling nodig en kunnen daarna stoppen met de medicatie.
Kan ADHD verdwijnen?
Bij één op de drie jeugdigen verdwijnen de symptomen vrijwel helemaal. Bij één van elke drie behandelde jeugdigen blijven de klachten in een iets lichtere, maar nog altijd hinderlijke vorm bestaan. Bij één van elke drie behandelde jeugdigen met ADHD blijft de diagnose ook na het achttiende jaar van kracht.
Waarom ben ik zo dromerig?
Je bent dromerig vanwege een constante gedachten stroom. Hierdoor is concentreren lastig en kom je vaak ongeïnteresseerd of afwezig over. Het tegenovergestelde kan gebeuren wanneer mensen met ADD een passie hebben voor iets. In dat geval kan de dromerigheid omslaan in een hyperfocus die kort of lang kan duren.
Kan je op latere leeftijd ADD krijgen?
Veel mensen komen er pas op latere leeftijd achter dat ze ADD hebben, de rustige en meer dromerige variant van ADHD. ADHD’ers weten dat vaak al wel, omdat hun drukke en beweeglijke gedrag herkenbaarder is, maar bij ADD’ers is dat niet op het eerste gezicht te merken.
Hoe herken je ADHD bij volwassenen?
De belangrijkste kenmerken van ADHD zijn:
- Snel afgeleid zijn; moeite met concentreren.
- Erg druk zijn (hyperactief).
- Dingen doen zonder na te denken (impulsief).
- Problemen in het dagelijks leven, zoals thuis, op het werk en in het omgaan met anderen.
- Dit is al zo van kinds af aan.
Hoe krijg je een ADHD?
Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ook wel ADHD) is meestal aangeboren. Dus het zit vaak in de familie, maar het kan ook wel eens een generatie overslaan. Heel soms krijgen mensen ADHD door zuurstofgebrek bij de geboorte. Je hebt ADHD dus al vanaf de kinderleeftijd, meestal met een begin voor het 12e jaar.
Hoe wordt de diagnose van ADHD gesteld?
De diagnose van ADHD wordt gesteld op basis van informatie zoals de (medische) voorgeschiedenis. De arts zal behalve aan de patiënt zelf ook vragen stellen aan een familielid of de partner van de patiënt. Soms worden verslagen uit eerder onderzoek of vroegere schoolrapporten meegenomen in het diagnostisch onderzoek.
Wat zijn de kernsymptomen van ADHD?
De kernsymptomen van ADHD (aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit) kunnen bij het ene kind meer of minder aanwezig zijn dan bij het andere. Er worden drie vormen onderscheiden: Het overwegend onoplettende beeld (ADD): deze kinderen en jongeren hebben vooral moeite met de aandacht en concentratie.