Hoe vaak Japans mes slijpen?
Qua slijpen is het verstandig niet tot het laatste moment te wachten. Het is makkelijker een redelijk scherp mes scherp te houden, dan om een bot mes weer scherp te krijgen. Over het slijpen van messen hebben wij op onze website de nodige informatie staan. Dit is goed zelf te doen met een Japanse slijpsteen.
Wat is de Slijphoek van een mes?
Wat is de slijphoek? De slijphoek van een mes is de hoek waaronder één zijde van van de snede geslepen is. Het gaat dan om alleen de zogenoemde ‘secundaire V-snede’ die vaak maar één tot twee millimeter van het uiteinde van het mes beslaat.
Hoe slijp je een Japans mes?
Gebruiksaanwijzing voor het slijpen Japanse messen. De wetsteen voor gebruik altijd circa 10 minuten ondergedompeld in water laten staan. Tijdens het slijpen moet er altijd een dunne waterfilm op de steen te zien zijn. Hiermee wordt er ook voor gezorgd dat de snede tijdens het slijpen voldoende wordt gekoeld.
Hoe vaak moet ik mijn messen slijpen?
Bij normaal gebruik wijst de praktijk uit dat je na ongeveer een maand je messen moet slijpen. Pas na het slijpen merk je vaak hoe bot je mes was geworden. Wacht hiermee ook zeker niet te lang, want hoe botter je het mes laat worden, hoe meer staal je weg zult moeten nemen om de snede te herstellen.
Welke hoek messen slijpen?
De slijphoek voor je mes is de helft van de hoek van de snijkant (je slijpt immers 2 kanten). De slijphoek van een Japans mes (zie onderstaand een aantal voorbeelden) is dus 15° (30°/2) en van overige messen 18° tot 20°.
Wat zijn goede Japanse messen?
2.1 Beste alles- of koksmes: Tojiro DP Santoku 6.7″