Hoe toetst de rechter?

Hoe toetst de rechter?

Iedereen is voor de wet gelijk. Bij het doen van een uitspraak kijkt de rechter naar de wet, de feiten (wat is er precies aan de hand), persoonlijke omstandigheden en verklaringen van deskundigen en getuigen.

Wie kan een verzoek om een voorlopige voorziening indienen?

Spoedeisend. Een verzoek aan de voorzieningenrechter kan alleen worden gedaan als er een bezwaar- of beroepsprocedure loopt en als er sprake is van een spoedeisende situatie. Een voorlopige voorziening is een zelfstandige procedure. U vraagt de voorziening aan bij de rechtbank.

Wie controleert of wetten niet strijdig zijn met de Grondwet?

Constitutionele toetsing door de rechter houdt in dat de rechter toetst (of mag toetsen) of wetten al dan niet in overeenstemming zijn met de Grondwet. Het huidige artikel 120 van de Grondwet bepaalt dat de rechter niet mag beoordelen of wetten en verdragen in strijd zijn met de Grondwet.

Waarom toetst rechter niet aan Grondwet?

In Nederland toetst de rechter wetten en verdragen niet aan de Grondwet; dat is hem verboden in artikel 120 van de Grondwet, dat luidt: “De rechter treedt niet in de beoordeling van de grondwettigheid van wetten en verdragen.”

Kan je in beroep tegen een voorlopige voorziening?

In beroepszaken betreffende een uitkering of huursubsidie geldt er een lager griffierecht voor particulieren van 41 euro. Mijn verzoek om een voorlopige voorziening is afgewezen. Kan ik hier wat tegen doen? Nee, tegen de afwijzing van het verzoek een voorlopige voorziening staan geen rechtsmiddelen open.

Hoe snel doet voorzieningenrechter uitspraak?

In het meest verstrekkende geval kan direct een beslissing worden verkregen van een voorzieningenrechter. Daarvoor is echter wel vereist dat sprake is van bijzonder spoedeisende omstandigheden. Veelal doet de voorzieningenrechter uitspraak op een termijn van 14 dagen na de terechtzitting.