Hoe Thuisbatterij berekenen?

Hoe Thuisbatterij berekenen?

Hoe bereken je de ideale capaciteit van een thuisbatterij? Een gouden regel om de juiste capaciteit te berekenen is om per wattpiek (kWp) een capaciteit van 1 à 1,5 kWh te voorzien. Wattpiek is het maximaal elektrisch vermogen van je zonnepanelen bij normale omstandigheden.

Hoe grote accu?

In verhouding moet de accu meer capaciteit kunnen leveren in een korte tijd. Hierbij kunt u de stelregel gebruiken: voor ontlading in 5 uur heeft u 1,23 keer meer capaciteit nodig dan ontlading in 20 uur. Voor het gemak gaan we nu uit van 1,3 meer capaciteit. 80Ah x 1,3 = 104Ah accu nodig.

Hoe meet je de capaciteit van een accu?

De eenvoudigste manier om te weten hoeveel er nog in een accu zit is een accumeter. Deze sluit u aan op de + en – pool van de accu. Met behulp van een aantal LED’s (rood-oranje-groen) krijgt u dan een grove indicatie. Een nauwkeuriger gereedschap om dit te bepalen is een multimeter (voltmeter).

Welke laadspanning?

De laadspanning moet gelijk zijn aan het Voltage dat op de accu vermeld staat. Anders zal de acculader geen accu herkennen en hierdoor niet laden. Heb je een accu van 12V, dan kan je hier dus ook alleen een acculader op aansluiten met een laadspanning van 12V.

Hoe groot moet mijn thuisbatterij zijn?

Om ervoor te zorgen dat de kosten voldoende opwegen tegen de baten, wordt aangeraden om per kWp zonnepanelen een batterij van 1 tot 1,5 kWh te voorzien. Voor een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 4 kWp wordt ideaal gezien een thuisbatterij met een capaciteit van 4 tot 6 kWh geplaatst.

Hoe groot moet een Thuisaccu zijn?

Thuisaccu als noodvoorziening Voor een gemiddeld huishouden is een thuisaccu van 3 t/m 10 kWh daarvoor voldoende. Dat geldt wel alleen als noodvoorziening voor ongeveer een dag. De thuisaccu kan jou dan waarschijnlijk door de gehele storing heen helpen.

Hoe werkt een accu tester?

Een test duurt slechts enkele seconden. Het is niet nodig de accu eerst op te laden en de test onttrekt geen lading aan de accu. Een conductance-accutester meet de beschikbare actieve plaatoppervlakte in de accu. Deze staat in direct verband met de aanwezige koudstartstroom.

Welke laadstroom?

De benodigde maximale laadstroom van de acculader wordt bepaald door de totale accucapaciteit (uitgedrukt in Ah) van de accu’s welke u wilt gaan laden. De benodigde minimale laadstroom van de acculader is 10% met een maximum van 20% van uw accucapaciteit (Ah).