Inhoudsopgave
Hoe snel je besmet iemand met keelontsteking?
Keelpijn zelf is niet besmettelijk. De infectie die keelpijn veroorzaakt kan besmettelijk zijn. Hoe lang is afhankelijk van het soort infectie.
Hoe kan je keelontsteking doorgeven?
Is een keelontsteking besmettelijk? Ja, dat komt omdat een keelontsteking vaak wordt veroorzaakt door een virus. Virussen kunnen door middel van hoesten of niezen (druppeltjes in de lucht) worden overgedragen aan anderen.
Hoe lang incubatie verkoudheid?
Iemand met een verkoudheid is besmettelijk vanaf het moment dat de eerste klachten ontstaan. De incubatietijd (periode tussen de infectie en dat iemand ziek wordt) is 2 tot 3 dagen.
Wat is de oorzaak van de keelontsteking?
Een keelontsteking veroorzaakt door een bacterie gaat vaak gepaard met wat meer pijn en hogere koorts. Je kunt antibiotica slikken, maar de ontsteking gaat ook vaak vanzelf over. Als je huisarts je een antibioticakuur voorschrijft, dan is het belangrijk dat je de kuur helemaal afmaakt.
Een virale keelontsteking is onschuldig en gaat vanzelf over binnen een week. Meestal is een behandeling niet nodig. Een bacteriële keelontsteking is heftiger. Zo is de koorts hoger en de pijn erger. In de meeste gevallen geneest deze ontsteking ook binnen zeven tot acht dagen.
Is de keelontsteking Hees?
Bij een keelontsteking is de keel niet alleen geïrriteerd, maar zijn de slijmvliezen ook rood en gezwollen en ontstoken. Slikken doet pijn en de stem is hees. Een keelontsteking kan gepaard gaan met koorts. Er bestaan twee soorten keelontsteking: acute keelontsteking en chronische keelontsteking:
Wat is bacteriële keelontsteking?
Een bacteriële keelontsteking wordt meestal veroorzaakt door de streptokokbacterie. Hierbij zijn je keel en amandelen ontstoken. Deze ontsteking komt ineens opzetten en gaat vaak gepaard met pijn, een gezwollen keel, roodheid, hoofdpijn, pus op de amandelen, koorts en een vervelend gevoel. Een bacteriële keelontsteking kan leiden tot roodvonk.