Hoe snel groeit een suikeresdoorn?
Suikeresdoorn is ingevoerd in Engeland in 1735. Hij groeit in Nederland de eerste 10 jaar vrij traag en wordt niet hoger dan 15 m. Voorkeur voor goed gedraineerde lemige bodem of humusrijke zandgrond, verder een zonnige standplaats maar de boom kan uitstekend tegen schaduw.
Waar leeft de esdoorn?
Esdoorns komen voor in de gematigde streken van het noordelijk halfrond. Enkele soorten komen voor in Zuidoost-Azië en Indonesië. Het geslacht zal zo’n 120 soorten tellen. Deze worden onderverdeeld in zestien secties met 230 verschillende taxa (soorten, ondersoorten en variëteiten).
Hoe groot is een esdoornblad?
De bladsteel is 8 tot 10 cm lang, kaal, zonder melksap. Vaak komen exemplaren met rode bladeren voor. Bloeiwijze: Bloei van eind april tot mei, na de bladuitloop. Bloemen in geelgroene, hangende trossen, 6 tot 12 cm lang met deels éénslachtige en deels tweeslachtige bloempjes die weinig opvallen.
Hoe maak je Esdoornsiroop?
In de winterperiode slaan deze bomen vaak suiker op in hun wortels, die met het sap door de bastvaten naar boven stroomt in het voorjaar. Door dit suikerhoudende sap af te tappen en te concentreren ontstaat esdoornsiroop. Canada is de grootste producent van esdoornsiroop, gevolgd door de Verenigde Staten.
Hoe moet je een esdoorn snoeien?
Een esdoorn snoeien hoeft niet, maar soms kan het toch nodig zijn. Wanneer je de esdoorn gaat knippen moet je de kroon wat uitdunnen door enkele takken gedeeltelijk of helemaal weg te knippen. Ook moet je de naar binnen groeiende of kruisende takken weghalen. Knip boven een zijtakje dat naar buiten wijst.
Wat is de bladvorm van de esdoorn?
De grote bladeren zijn handvormig met meestal vijf slippen. Soms zijn het er maar drie maar ook wel zeven. De slippen lopen spits toe en de randen zijn dubbel gezaagd. De bladeren lijken daarmee wel iets op die van de Plataan (pseudoplatanus betekent gelijkend op de plataan).