Hoe schrijf je reaktie?

Hoe schrijf je reaktie?

Voortaan was alleen reactie juist; de toegelaten spelling reaktie verdween.

Wat is Dubbelspelling?

De verwarrende dubbelspelling verdwijnt: elk woord wordt voortaan nog maar op één manier gespeld. Elk woord? Nou nee, met ‘dubbelspelling’ wordt alleen het onderscheid voorkeurspelling/toegelaten spelling bedoeld, zeg maar de c’s en de k’s.

Wat staat er in het Groene Boekje?

Het Groene Boekje is de gebruikelijke naam van de Woordenlijst Nederlandse Taal, een overzicht van de officiële spelling van Nederlandse woorden zoals deze volgt uit besluiten genomen door de Nederlandse Taalunie. Afkortingen die in vakliteratuur worden gebruikt, zijn GB en Wdl.

Hoe is spelling ontstaan?

In 1804 werd de spelling voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlands officieel geregeld. In 1801 kreeg de taalgeleerde Matthijs Siegenbeek van de overheid de opdracht om een uniforme spelling op te stellen.

Wat is gelijkvormigheid Nederlands?

Met gelijkvormigheid wordt bedoeld dat woorden en woorddelen zo veel mogelijk op dezelfde manier gespeld worden. Zo schrijven we bloed (zoals bloeden) en niet bloet, heb (zoals hebben) en niet hep, de grootte (zoals de breedte en de diepte) en schaatsster (zoals werkster).

Wat is een Onthoudwoord?

Soms passen bij een klank geen vaste letters. Is er ook geen regel voor zo’n woord? Dan is het een onthoudwoord. Lange woorden zijn soms voor een deel klankwoorden, voor een deel regelwoorden en voor een deel onthoudwoorden.

Hoeveel woorden staan er in het Groene Boekje?

Het Groene Boekje is een beredeneerde, handzame selectie uit de woorden die te vinden zijn op woordenlijst.org. De nieuwste editie van het Groene Boekje bevat zo’n 52.000 trefwoorden. Hiervan zijn er circa 10.000 nieuw ten opzichte van de editie van tien jaar eerder, zoals appen, bhv’er, lente-ui en selfie.

Hoe schrijf je benzinepomp volgens het Groene Boekje?

de benzinepomp (m./v.)

Wie heeft spelling uitgevonden?

Deze spelling werd opgesteld door de taalgeleerden Matthias de Vries en L.A. te Winkel. In 1863 publiceerde Te Winkel de resultaten in De grondbeginselen der Nederlandsche spelling. Ontwerp der spelling voor het aanstaande Nederlandsch Woordenboek.

Wie bepaalt de spelling van het Nederlands?

De Taalunie, met Nederland, Vlaanderen en Suriname als leden, maakt beleid voor het Nederlands en werkt bij de uitvoering ervan samen met tal van maatschappelijke organisaties. Een van de beleidsterreinen is de Nederlandse standaardtaal.