Hoe schakelen antistoffen een ziekteverwekker uit?
Slijmvliezen scheiden antistoffen uit die potentiële ziekteverwekkers uitschakelen. In zure gebieden kunnen de meeste micro-organismen niet overleven. Ook trilharen in de luchtwegen en micro-organismen in de darmen vallen onder de eerste barrière.
Hoe worden antistoffen aangemaakt?
Nadat je besmet bent met een virus, gaat je lichaam aan de slag om antistoffen aan te maken. Ook na vaccinatie worden er antistoffen gemaakt. Antistoffen herkennen het virus en helpen om het te bestrijden. Het afweersysteem van het lichaam maakt deze antistoffen aan.
Wat zijn afweercellen?
Afweercellen zijn witte bloedlichaampjes die je beschermen tegen vreemde indringers, ze worden ook wel beschermsoldaatjes genoemd. Er zijn verschillende soorten afweercellen en elke cel heeft zijn eigen taak: opsporen, omsingelen, opeten of doden van de ziekteverwekkers.
Hoe maakt een antistof een ziekteverwekker onschadelijk?
B-cellen maken antistoffen die koppelen aan de ziekteverwekker. Bij virussen zorgen de antistoffen ervoor dat ze geen cellen meer binnen kunnen gaan. Bij bacteriën zorgen ze er samen met complementfactoren voor dat ofwel de cel direct kapot gaat ofwel hij makkelijk vernietigd kan worden door fagocyten.
Wat is potentieel pathogeen?
Een pathogeen, ook ziektekiem genoemd, is een ziekteverwekker van biologische oorsprong. Meer specifiek: een micro-organisme of biologisch deeltje, dat een infectieziekte kan veroorzaken. Vergiften worden in het algemeen geen pathogenen genoemd. Pathogenen worden bestudeerd in de medische microbiologie.
Hoe worden virussen onschadelijk gemaakt?
Want virussen kunnen onschadelijk gemaakt worden doordat antistoffen deze herkenningsplaatsen (antigenen)van het virus afschermen. Sommige virussen kunnen aan deze afweer ontsnappen omdat de genen die coderen voor de oppervlakte-eiwitten van het virus gemakkelijk muteren.