Hoe reageren op haatberichten?

Hoe reageren op haatberichten?

Reageer op de haatboodschap Ook als je niet persoonlijk het slachtoffer bent van haatberichten, kan je er iets tegen doen. Laat bijvoorbeeld weten dat je niet akkoord gaat met een post of statusupdate. Deze tips kunnen je daarbij helpen: Richt je pijlen niet op de auteur, maar val de inhoud van de uitspraak aan.

Hoe reageren op online haat?

Hoe reageren op online-haat?

  1. Toon ook online dat je discriminatie niet tolereert. Onderzoek toont aan dat mensen sneller een afkeurende reactie plaatsen onder een discriminerend bericht wanneer iemand anders dit al heeft gedaan.
  2. Steun ook de slachtoffers online.
  3. Meld de haatberichten bij de website zelf of bij Unia.

Wat betekent Haatspraak?

Haatzaaien of haatspraak is taalgebruik dat een persoon of groep aanvalt op grond van godsdienst of seksuele oriëntatie, of een uiting is van xenofobie of rassendiscriminatie.

Wat zijn haatberichten?

Iemand kan haatberichten sturen om onwaarheden te verspreiden, om de mening van anderen te beïnvloeden, om onrust te veroorzaken of om zijn of haar boosheid over een onderwerp kenbaar te maken. De berichten kunnen gericht zijn aan één persoon, een (bevolkings)groep, instanties, scholen of evenementen.

Wat te doen met haatreacties?

Dit zijn een aantal manieren hoe jij kan omgaan met haatreacties:

  • Tijdelijke afleiding om emoties op een rijtje te krijgen.
  • Het reageren op een haatreactie.
  • Negeren van de haatreactie.
  • Alles of niets verwijderen.
  • Informeer dat je reacties kunt verwijderen.
  • Relativeer de haatvolle reacties.
  • De interpretatie.
  • De hater exposen.

Wat kan je doen tegen hate speech?

Gebruik humor: degene die Hate Speech gebruikt, wil een ander kwetsen of zich- zelf ‘beter/meer’ voelen. Met humor kun je dit teniet doen. Het incident (met je tele- foon) opnemen; ook al ben je een voorbijganger. Je kunt het slachtoffer aanbieden om dit aan hem/haar te versturen.

Wat zegt de Belgische wet over hate speech?

Zo bepaalt de Belgische antiracismewet dat uitingen die bewust aanzetten tot discriminatie, segregatie, haat of geweld jegens een groep personen of gemeenschap, wegens hun nationaliteit, etnische afstamming of ras strafbaar zijn.

Wat is het verschil tussen haatspraak en cyberpesten?

Cyberpesten: Voor de pester staat het slachtoffer centraal. Haatspraak: Voor de persoon die haatspraak uitstuurt, staat de ruzie, discussie of conflict centraal.

Wat kun je doen tegen hate speech?