Inhoudsopgave
Hoe oud mag hooi zijn voor paarden?
Na het persen van de baaltjes hooi dient ca. 6 tot 8 weken gewacht te worden, alvorens het hooi gevoerd kan worden. Het hooi moet afsterven, waarbij het laatste vocht uit het hooi gehaald wordt. Dit proces van nabroeien is belangrijk voor het hooi.
Waarom hooi weken?
Hooi wordt steeds vaker geweekt in water om verschillende redenen. Uit onderzoek blijkt dat je suiker uit hooi kunt weken en dat het effectief kan zijn tegen overgewicht. Daarnaast helpt het weken van hooi bij luchtwegproblemen.
Hoe lang hooi stomen?
Gemiddeld moet het hooi 30 tot 60 minuten stomen, wat uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid hooi is. De temperatuur die bereikt wordt tijdens het stomen is zo’n 100 tot 110 graden. Dit is hoog genoeg om schimmelsporen en mijten te doden.
Hoeveel suiker hoefbevangen paard?
Alles onder de 10% is een ‘veilige’ hoeveelheid suiker, zelfs voor paarden met bijvoorbeeld hoefbevangenheid. Gaat het suikergehalte richting de 15 of zelfs 20%, dan krijgt je paard een ongezonde hoeveelheid suiker per dag binnen.
Kan hooi oud worden?
Hooi is gedroogd gras en hierdoor is het lang houdbaar. Hooi kunt u onder droge omstandigheden met gemak een jaar bewaren.
Hoelang moet hooi weken?
Doe een afgemeten hoeveelheid hooi in een hooinet (ongeveer 1,5 tot 2% van het lichaamsgewicht van je paard aan droog hooi). Laat het hooinet ongeveer 30 minuten in het water weken, maar let wel op dat warm water in combinatie met lang weken, de mineralen die in water oplosbaar zijn, er dan ook uit weken.
Hoeveel suiker mag er in hooi zitten?
Gemiddeld zit er in hooi en voordroogkuil 100 gram suiker per kilo droge stof. Oftewel 10 procent van de droge stof in hooi of kuil is suiker. Als een paard 10 kg droge stof hooi eet (dat is ongeveer 11,5 kilo hooi), eet hij een kilo suiker.
Hoe lang gestoomd hooi bewaren?
Hoe lang kun je gestoomd 💦 hooi 🌾 bewaren? Je kan het maximaal 24 uur bewaren. Daarna kunnen er schimmels en bacteriën zich ontwikkelen in het hooi die je er niet in wilt hebben. Die kunnen schadelijk zijn voor je paard en hij kan daar ziek 🤢 van worden.
Welke voeding bij hoefbevangenheid?
Verdere tips om hoefbevangenheid te voorkomen: voer een biks of muesli die past bij het inspanningsniveau van het paard en voer ruwvoer met weinig eiwit (liefst géén kuilgras; beter hooi van 2e of latere snede).
Wat voeren bij hoefbevangenheid?
Geef dus veel ruwvoer en beperk het gebruik van krachtvoer. Krachtvoer bevat veel suiker en zetmeel die een herhaling kunnen geven van de verteringsproblemen. Een paard dat veel moet presteren zou extra energie kunnen krijgen door extra plantaardige olie te voeren.