Hoe oud is het woordenboek?

Hoe oud is het woordenboek?

De allereerste woordenlijstjes die we kennen, zijn meer dan 4000 jaar oud en geschreven in spijkerschrift. Ze zijn aangetroffen op kleitabletten in Mesopotamië. Zoeken we het dichter bij huis, en beperken we ons tot het Nederlands, dan komen we uit in de 13de eeuw, toen klerken de eerste woordenlijsten opstelden.

Welke Zeeuwse onderwijzer stond aan de wieg van Nederlands bekendste woordenboek?

Johan Hendrik van Dale gaf zijn naam aan het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal. Maar behalve dit werk, waarmee hij in het Nederlandstalig gebied beroemd is geworden, was hij in Zeeland ook een gerespecteerd schoolmeester, archivaris en publicist.

Wat is het nieuwste Nederlandse woord?

Kijksluiter, toetsenbordterrorist en weigerpensionado: dagelijks komen er nieuwe woorden bij in het Nederlands. In de rubriek Nieuw woord van de week bespreken we elke week een actueel nieuw woord.

Hoe en op basis van welke criteria komen nieuwe woorden in het woordenboek terecht?

Dat betekent dat het woordenboek altijd iets achterloopt op de ontwikkeling. In het Nederlands kun je heel gemakkelijk nieuwe woorden maken door twee bestaande aan elkaar te plakken: hond + oor = hondenoor.

Hoe oud is Van Dale?

Een kleine duik in de geschiedenis. In 1864 verschijnt het ‘Nieuw Woordenboek der Nederlandsche taal’, samengesteld door I.M. Calisch en N.S. Calisch.

Welke Zeeuwse onderwijzer is de oprichter van Sons bekendste woordenboeken reeks?

Johan Hendrik van Dale (Sluis, 15 februari 1828 – aldaar, 19 mei 1872) was een Nederlands onderwijzer, archivaris in Sluis en woordenboekenmaker.

Welke Zeeuwse onderwijzer is de oprichter van bekendste woordenboeken reeks?

Johan Hendrik van Dale legde de basis voor het bekende Groot Woordenboek der Nederlandse taal, de ‘Dikke Van Dale’.

Waarom komen er nieuwe woorden?

Woorden kunnen van andere woorden worden afgeleid door toevoeging van een voor- of achtervoegsel: academisering is op die manier afgeleid van academie, naar analogie van woorden als automatisering, mcdonaldisering en globalisering. Een ander voorbeeld is verbronzen, naar analogie van vergulden en verzilveren.

Hoe komen we aan nieuwe woorden?

Wat is indruist?

(druiste in, heeft en is ingedruist), (fig.) in botsing komen, in strijd zijn met, onverenigbaar zijn met: dat druist in tegen de goede smaak.

Wat een tuig?

Tuig – o. (-en), werktuig, gereedschap, toestel; — al de riemen en koorden, waarmede een paard of ander dier wordt toegerust om iets voort te trekken enz.; een paard het tuig af-, aandoen; — geschut met alles, wat daartoe behoort, nog over in de samenstellingen tuighuis, tuigkamer enz.; — (zeew.)