Hoe ontstond fast fashion?
Fast fashion is ontstaan in de jaren ’70 van de vorige eeuw toen de productie van kleding werd uitbesteed aan ontwikkelingslanden in Azië. De benaming fast fashion is gebaseerd op de snel opvolgende kleding collecties van goedkope kleding.
Wat is fast fashion Nederlands?
Fast fashion (Engels ‘snelle mode’) verwijst naar een consumptiecultuur waarin consumenten vaak en veel goedkope kleding kopen die ze slechts korte tijd dragen (‘wegwerpkleding’).
Waar wordt fast fashion geproduceerd?
Fast fashion: het gangbare model in de kledingindustrie Veelal wordt de kleding in sweatshops in lagelonenlanden geproduceerd onder schrijnende omstandigheden. Het gros van de naaisters verdient geen leefbaar loon, met onmenselijk lange werkweken tot gevolg.
Waarom kopen mensen fast fashion?
Fast fashion wordt gezien als modemerken die wekelijks of tweewekelijks in rap tempo nieuwe collecties lanceren. Het leidt er vaak toe dat de kleding als ‘wegwerpartikelen’ worden beschouwd, zonder dat je dat direct doorhebt.
Waarom geen fast fashion?
Ze kiezen voor duurzame materialen van hoge kwaliteit (bijvoorbeeld lokaal, biologisch katoen of gerecycled plastic). Je kunt daar veel langer mee doen en hoeft dus minder vaak te shoppen. De productie is bij fair fashion vaak minder vervuilend, dat komt het milieu ten goede.
Wat zijn fast fashion merken?
De meeste grote kledingmerken vallen onder fast fashion. Hierbij moet je denken aan merken en ketens zoals H&M, Zara, Primark, C&A, Bershka, Mango en meer.
Kan fast fashion duurzaam zijn?
Daarin formuleert de keten negen ambities, zoals halvering van de CO2-uitstoot, gebruik van duurzamere materialen en stoppen met wegwerpplastic. Primark (6 miljard euro omzet in 2020) is niet de enige keten in de fast fashion – goedkope, voortdurend wisselende mode – die belooft werk te maken van duurzaamheid.
Hoe duurzaam is fast fashion?
Grote fast fashion-ketens als H&M, Zara en Primark etaleren steeds vaker hun duurzaamheidsambities. Fast fashion houdt echter in dat er zo snel en zo vaak mogelijk nieuwe collecties in de rekken hangen, het hele jaar door. Die collecties zijn vaak trendgevoelig.