Hoe ontstaat vitamine A-tekort?
Oorzaken van vitamine A-tekort Een vitamine A-tekort ontstaat simpelweg door een te geringe inname van voedingsmiddelen die vitamine A of provitamine A bevatten. In Nederland komt een gebrek aan vitamine A niet vaak voor, terwijl het in ontwikkelingslanden een grootschalig probleem vormt.
Waar heb je vitamine A voor nodig?
Vitamine A is onder meer nodig voor de ogen, huid, slijmvliezen, groei, botontwikkeling en ons afweersysteem. Bij vitamine A-tekort. Soms schrijft de arts vitamine A voor bij mazelen, omdat het ook de kans op een ernstige longontsteking vermindert.
Wat is een tekort aan vitamines?
Vitamine tekort. Een tekort aan vitamines kan slecht zijn voor de gezondheid. Denk aan scheurbuik bij een tekort aan vitamine C. In Nederland komen vitaminetekorten normaal gesproken bijna niet voor. Tekorten kunnen wel ontstaan als de opname van vitamines is verstoord, bijvoorbeeld bij ziekte.
Welke vitamines heb ik nodig?
Welke vitamines heb ik nodig, wat doen ze en waar zitten ze in? 1 Goede werking van de ogen en het afweersysteem 2 Normale groei 3 Gezond houden van de huid Vitamine A 4 Vlees, vis, melk, melkproducten, ei 5 Margarine, halvarine en bak- en braadproducten Pro-vitamine A 6 Wortel en groene bladgroente
Wat is een tekort aan vitamine D?
Het komt in alle lagen van de bevolking voor, maar met het stijgen van de leeftijd, stijgt ook het risico op een tekort. Naar schatting heeft de helft van alle ouderen een tekort aan vitamine D. Het lichaam heeft vitamine D nodig voor stevige botten en tanden.
Wat zijn de voorlopers van vitamines uit de voeding?
Het lichaam zet voorlopers van vitamines uit de voeding, zoals de provitamine A (carotenoïden) en provitamine D om in vitamine A en D. In geval van vitamine D gebeurt dat in de huid onder invloed van zonlicht. Het lichaam kan zelf niacine aanmaken uit het aminozuur tryptofaan.