Inhoudsopgave
Hoe ontstaat restwarmte?
Restwarmte is warmte die vrijkomt bij een industrieel productieproces en daarbij niet meer economisch rendabel te gebruiken is. Zonder aansluiting op een warmtenet wordt deze hoeveelheid warmte geloosd.
Hoe werkt restwarmte?
Restwarmte is warmte die vrijkomt bij (industriƫle) processen en niet opnieuw in het proces gebruikt wordt. Deze warmte kan ingezet worden om gebouwen en tuinbouwkassen te verwarmen. Dit is een milieuvriendelijke en CO2-neutrale manier van verwarmen.
Wat is goedkoper verwarmen op gas of elektrisch?
Hoewel de basisinvestering bijzonder laag is, zijn de gebruikskosten van een elektrisch verwarmingssysteem vrij hoog. De prijs van elektriciteit per kWh is namelijk hoger dan die van gas. Je kan dus een hogere energierekening krijgen, vooral als je in grote volumes gaat verwarmen.
Zal gas verdwijnen?
In Nederland kiest de overheid om aardgas af te bouwen, tegen 2050 moet Nederland helemaal gestopt zijn met het gebruik van aardgas. Maar in ons land is er nog geen verbod gepland op het gebruik van aardgas. Vanaf 2021 zijn er in grote nieuwbouwprojecten wel beperkingen op aardgasaansluitingen.
Hoe werkt Aquathermie?
Aquathermie is het verwarmen en koelen van gebouwen door het gebruik van warmte en koude uit oppervlaktewater, afvalwater of drinkwater. De warmte uit het water wordt als dat nodig is opgeslagen in de bodem en daarna opgewaardeerd met een warmtepomp.
Hoe werkt een warmtenetwerk?
Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water wordt gebruikt om huizen en gebouwen te verwarmen. Daardoor hoeft er niet meer in ieder huis een cv-ketel op aardgas te hangen. In Nederland zijn zo’n 400.000 woningen aangesloten op een warmtenet.
Wat is goedkoper gas of elektrisch verwarmen 2022?
Je betaalt in 2022 ongeveer 0,80 euro per kubieke meter gas en 0,15 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en btw). Voor gas is dat vrijwel hetzelfde als vorig jaar. Voor stroom is het zo’n 7 cent minder, omdat er in 2022 een lagere energiebelasting voor stroom is.
Welke gassoort Nederland?
In Nederland kennen we grofweg twee kwaliteiten aardgas, te weten hoogcalorisch gas en laagcalorisch gas. Dat laatste gas noemen we ook wel Groningengas. Alleen dit laagcalorische, of Groningengas, slaan we op in de aardgasbuffer.
Hoe lang nog gas in huis?
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties.