Inhoudsopgave
Hoe ontstaat hoge en lage druk?
Drukverschillen ontstaan door verschil in temperatuur. Als je lucht verwarmt, gaat het uitzetten en wordt de druk minder. Aan de evenaar, waar het eigenlijk altijd warm is, heb je dus een permanent lagedrukgebied. Aan de polen is het koud, daar is dus altijd hoge druk.
Waarom stijgt lucht in een lagedrukgebied?
Ontstaan lagedrukgebied Mede door de draaiing van de aarde stroomt de lucht spiraalsgewijs naar het centrum met de laagste luchtdruk. De naar het lagedrukcentrum stromende lucht kan uiteindelijk alleen maar naar boven uitwijken. Daarbij koelt de lucht af en kunnen wolken met neerslag ontstaan.
Wat is de druk op zeeniveau?
Een luchtdruk van 1013 hPa (hectoPascal) op zeeniveau komt overeen met 899 hPa op een hoogte van 1000 meter.
Hoe herken je een hogedrukgebied?
In een hogedrukgebied beweegt de lucht dan ook van boven naar beneden. Onderweg warmt de lucht op en kan daardoor meer waterdamp bevatten. Dat betekent minder bewolking en minder neerslag. In een lagedrukgebied werkt dat uiteraard precies andersom.
Hoe hoog is lage luchtdruk?
De luchtdruk varieert van plaats tot plaats en ligt aan het aardoppervlak meestal tussen 940 tot 1060 hPa. In de kern van tropische stormen, zoals orkanen kan de luchtdruk dalen tot onder 900 hPa.
Wat is hoge druk weer?
Een hogedrukgebied is een gebied waarin de luchtdruk op zeeniveau hoger is dan gemiddeld. De gemiddelde luchtdruk op aarde is 1013 hPa (Hectopascal). Als de druk hoger is, ontstaat een hogedrukgebied en andersom een lagedrukgebied. De ligging van het hogedrukgebied is van belang voor ons weer.
Waar zorgt een hogedrukgebied voor?
Een hogedrukgebied is een gebied waar de druk hoog is vergeleken met de omgeving. In zo’n hogedrukgebied stroomt lucht van boven naar beneden. De lucht op grote hoogte is veel kouder dan de lucht om ons heen. Daarom warmt de lucht op tijdens het dalen.