Inhoudsopgave
Hoe ontstaat epulis?
Epulis. Een lokale zwelling van het tandvlees wordt vaak ‘epulis’ genoemd. Meestal betreft het een onschuldige afwijking, uitgaande van een lokale chronische ontsteking. Tijdens de zwangerschap kan vanuit een chronische tandvleesontsteking (gingivitis) wel eens een epulis ontstaan.
Wat is Tandvleeshyperplasie?
Tandvleeshyperplasie – Bij onvoldoende mondhygiëne kan chronische gingivitis ontstaan, hetgeen vaak gepaard gaat met enige hyperplasie van het tandvlees. Een dergelijke tandvleeshyperplasie kan echter ook worden veroorzaakt of versterkt door bepaalde geneesmiddelen.
Welke medicatie geeft zwelling van de gingiva?
Geneesmiddelen waarvan het meest is gemeld dat zij gingivazwelling kunnen veroorzaken, zijn de anti-epileptica fenytoïne en valproïnezuur, de calciumantagonisten (met name dihydropyridinen) en het immunosuppresivum ciclosporine.
Wat is Gingiva hyperplasie?
Gingiva hyperplasie (gingival enlargement, gingival overgrowth, hypertrophic gingivitis, gingival hyperplasia, gingival hypertrophy) is zwelling van het tandvlees slijmvlies.
Wat kun je eraan doen om stomatitis te voorkomen?
Enkele manieren om stomatitis te voorkomen zijn: Bij voorkeur driemaal daags tanden poetsen met fluoride-houdende tandpasta. Bij voorkeur viermaal daags de mond spoelen met een fysiologische zoutoplossing. De mond reinigen met gaasjes met spoelvloeistof.
Welke medicijnen geven smaakverlies?
Smaakstoornis door geneesmiddelen
- Welke geneesmiddelen veroorzaken smaakstoornissen? Er is een groot aantal geneesmiddelen dat smaakveranderingen of smaakverlies als bijwerking kan geven.
- Antibiotica.
- Antischimmelmiddelen.
- Bloeddrukmiddelen.
- Chemotherapie.
- Corticosteroïden.
- Psychische middelen.
- Oorzaken smaakstoornissen.
Wat is de gingiva?
Tandvlees wordt gingiva genoemd. Gezonde gingiva heeft een roze kleur, ligt stevig om de tanden en kiezen en bloedt niet bij het poetsen of het eten. Een gezond teken zijn ook de kleine putjes in de gingiva, dit wordt het sinaasappel aspect genoemd.
Hoe behandel je stomatitis?
Behandeling van stomatitis Een ontsteking in de mond geneest meestal vanzelf. Bij aanhoudende klachten kan de huisarts medicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld antibiotica, ontstekingsremmers of schimmeldodende medicijnen. Bij de apotheek en drogist zijn diverse zelfzorgmiddelen verkrijgbaar die de genezing ondersteunen.