Hoe ontstaat een optische illusie?

Hoe ontstaat een optische illusie?

Door naar schuine lijnen te kijken, kan je bijvoorbeeld zien hoe diep iets is, of hoe ver weg. Maar ook licht en schaduw zeggen veel over hoe een voorwerp eruit ziet. Sommige optische illusies ontstaan door dat onze hersenen deze foefjes verkeerd gebruiken.

Wie heeft optische illusies bedacht?

Jerry Andrus (Sheridan, 28 januari 1918 – Albany, 26 augustus 2007) was een Amerikaans goochelaar en auteur, internationaal bekend vanwege zijn originele, vingervlugge goocheltrucs en zijn optische illusies.

Wat is een optische illusie?

Gezichtsbedrog of een optische illusie is iets wat je ogen zien, maar waar door je hersenen totaal andere betekenis aan gegeven wordt. Je denkt dus dat je iets anders ziet dan wat er werkelijk is. Optische illusies zijn leuk om naar te kijken.

Wat is de oorzaak van gezichtsbedrog?

Gezichtsbedrog maakt gebruik van gezichtsillusies. Dit zijn plaatjes die je ogen begoochelen door iets te laten zien wat er niet is. Het woord illusie komt uit het Latijn, waar het woord ‘bedriegen’ of bespotten betekent. Zolang er mensen leven, zijn er al afbeeldingen die dingen laten zien die er niet zijn.

Wie heeft op Art bedacht?

De term op-art werd echter pas voor het eerst in druk genoemd in oktober 1964 in Time Magazine en werd pas volledig gedefinieerd door R.H. Carraher en J. Thurston in hun studie Optical Illusions and the Visual Arts, uit 1966.

Wat vertelt deze illusie over de manier waarop onze perceptie functioneert wanneer we niet voor gek gehouden worden?

Uit deze illusies blijkt dat ons visuele systeem heel slim is, want wij nemen de werkelijke vorm waar, en niet de vorm van de projectie op het netvlies. We compenseren als het ware, waardoor het beeld lijkt zoals het zou moeten zijn. Een visuele illusie houdt ons dus eigenlijk helemaal niet voor de gek.

Hoe kan je je brein voor de gek houden?

10 Trucjes Om Je Brein Voor De Gek Te Houden

  1. Bizarre dingen waarnemen (Ganzfeld experiment)
  2. Pijn verminderen.
  3. Je neus laten groeien (Pinokkio-illusie)
  4. Een beweging vanzelf de andere kant op laten gaan.
  5. Niet meer horen waar een geluid vandaan komt.
  6. Smaak niet herkennen zonder geur.
  7. Iets voelen dat er niet meer is.