Hoe ontstaan Kookblaasjes?

Hoe ontstaan Kookblaasjes?

Wanneer het hout geschilderd wordt, kan de lucht die aanwezig is in de houtnerf ingesloten worden. Bij een plotselinge temperatuurstijging zet de lucht in de houtnerf uit en ontstaat er een blaasje in de aandrogende verffilm (zie afbeelding).

Hoe ontstaan blaasjes op nieuw schilderwerk?

Blaasvorming door luchtinsluiting De pas aangebrachte nog natte verflaag sluit de porien af met als gevolg dat lucht ingesloten wordt. Vervolgens schijnt de zon erop en/of de buitentemperatuur stijgt sterk. Door de warmte zet de lucht uit en kunnen blaasjes in de verflaag, ook wel verffilm genoemd, ontstaan.

Hoe ontstaan bellen in verf?

Wanneer hout grote poriƫn bezit wordt er lucht ingesloten wanneer dit materiaal van een likje verf wordt voorzien. Deze lucht kan nergens meer heen. Op zich is dit geen probleem, maar bij een warme temperatuur kan deze lucht gaan uitzetten wat leidt tot luchtbelletjes in de verf.

Wat als verf niet goed hecht?

Verf hecht niet op ondergrond. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Ondergrond, niet goed ontvet, eerst begonnen met schuren en dan pas schoongemaakt, ondergrond is vochtig, ondergrond is te warm, verkeerde grondverf gebruikt, grondverf niet goed laten drogen. Dit zijn de belangrijkste oorzaken.

Hoe verf roeren?

Voordat je verf gaat gebruiken moet je dus goed roeren. De vaste deeltjes en vloeistoffen zullen weer vermengen met de rest en de verf krijgt zijn oorspronkelijke eigenschappen weer terug. Roer de verf grondig met een plat, houten roerstokje van onder naar boven.

Wat is Siliconenbesmetting?

Een vervelend probleem dat bij een schilderklus kan voorkomen, is dat de verf ‘wegtrekt’. Dit houdt in dat er onder bepaalde omstandigheden kratertjes, putjes of ‘visogen’ kunnen ontstaan in de natte verflaag. Dit fenomeen wordt ook wel een siliconen besmetting genoemd.

Wat zijn Pinholes?

Pinholes zijn kleine gaatjes in het hout, gemaakt door insecten.

Waarom pakt de verf niet?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. De kwaliteit van de verf is niet goed genoeg is waarschijnlijk de meestvoorkomende. De overgang kan ook te groot zijn, van wit naar zwart of andersom. De verf kan ook te dun zijn voor een directe dekking.