Hoe omgaan met rouw in de klas?

Hoe omgaan met rouw in de klas?

Klein verdriet in de klas: 7 tips

  1. Praat in de klas vaak over gevoelens.
  2. Durf vertellen over de dood.
  3. Toon je eigen gevoelens (verdriet, boosheid, angst).
  4. Antwoord op alle vragen.
  5. Luister naar de gevoelens achter de vragen.
  6. Zeg dat verdriet lang kan duren en nooit helemaal verdwijnt.

Wat is een rouwkoffer?

De meeste GGD organisaties hebben een koffer/leskist/themadoos die gericht is op de verwerking van een verliessituatie in de klas. Deze koffers zijn er vaak voor verschillende leeftijdsfasen, en bieden werkvormen die in een groep gebruikt kunnen worden.

Hoe verloopt een rouwproces op school?

Ga het onderwerp ‘dood’ niet uit de weg. Zo kunnen leerlingen vragen stellen in een niet emotioneel geladen sfeer en wordt het makkelijker erover te praten als er zich echt een sterfgeval voordoet. Voorzie een stille hoek in de klas of een stille ruimte in de school. Leerlingen kunnen daarnaartoe als ze dat wensen.

Wat als een leerling sterft?

Spreek af wat de leerlingen nog meer kunnen doen bij de verschillende diensten • Bezoek de overleden leerling en vertel de leerlingen hoe de overleden leerling eruit ziet alvorens samen met de leerlingen een laatste groet te brengen. Verplicht niemand om een laatste groet te brengen.

Wat is een Verdrietkoffer?

De verdrietkoffer Dit is een uniek samengestelde koffer die gebruikt wordt om het onderwerp rouw, verdriet en overlijden in de groep/klas te bespreken. De koffer bevat onder andere boeken, brochures en spelmaterialen.

Wat zit er in een Verdrietkoffer?

De verdrietkoffer bestaat o.a. uit boeken voor volwassenen (leerkracht, ouder), boeken voor kinderen/jongeren, een checklist, voorbeeldbrieven, tips voor het omgaan met rouwende kinderen, omgaan met dood en rouw op school, steun voor ouders en kinderen na zelfdoding, werkvormen, protocol, literatuuroverzicht.

Wat als je niet komt opdagen bij examen?

Wie zich niet verontschuldigt voor een examen en toch niet komt opdagen, zal als ‘Afwezig’ geregistreerd worden. Als je je verontschuldigt voor een vak waarvoor je toelating had gekregen om het af te leggen op de inhaaldag dien je de studentenadministratie hiervan op de hoogte te brengen!