Hoe oedeem vaststellen?

Hoe oedeem vaststellen?

Oedeem komt vaak voor in de benen, voeten, enkels en longen (longoedeem). Je kunt oedeem herkennen doordat er een putje in de huid blijft staan als je met je vinger op de zwelling drukt. Oedeem kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een ernstige, onderliggende aandoening, zoals hartfalen of nierfalen.

Hoe weet je dat je vocht vasthoudt?

Dikke voeten, dikke enkels en opgezwollen onderbenen zijn gemakkelijk te herkennen. Daarnaast heb je soms last van andere klachten bij vochtophoping: Vermoeide of zware benen. Spataderen.

Hoe zijn de verschillende behandelingen van oedeem?

Een aantal behandelmethoden zijn: Voorlichting en advies: je leert over huidhygiëne en hoe om te gaan met oedeem. Manuele lymfedrainage: deze speciale massagetechniek bevordert de afvoer van oedeem. Lymftaping: tapen zorgt voor een verbeterde onderhuidse circulatie, waardoor de vochtafvoer wordt gestimuleerd.

Hoe kan je een oedeem aankomen?

Je kan in enkele dagen tijd wel twee kilo aankomen. Andere symptomen zijn afhankelijk van de plaats waar de oedeem zich bevindt: Bij oedeem in de benen, voeten of enkels blijft er vaak een putje achter nadat je enige tijd op de gezwollen plek hebt gedrukt (pitting oedeem). Bij oedeem in de longen zijn hoesten en kortademigheid bekende symptomen.

Wat is de oorzaak van oedeem?

De oorzaak van oedeem is dat er te weinig vocht wordt afgevoerd. Hierdoor ontstaan vochtophopingen. Dit komt vrijwel altijd door een onderliggende aandoening. De volgende ziektes kunnen de oorzaak zijn van oedeem: Problemen met de bloedafvoer. Dit kan komen door trombose of door het verzwakken van de bloedvaten met de leeftijd.

Wat is oedeem in de benen?

Oedeem in de benen herken je aan het achterblijven van een putje nadat je op een gezwollen plek hebt gedrukt. Bekende symptomen van oedeem in de longen zijn kortademigheid en hoesten. Oedeem is vaak een symptoom van een onderliggende ziekte, het is daarom belangrijk om te onderzoeken wat de onderliggende ziekte is.