Hoe moet je een kunstwerk beschouwen?

Hoe moet je een kunstwerk beschouwen?

Beschrijf aan de hand van vorm, kleur, materiaal, techniek, compositie en jaartal waarin het kunstwerk gemaakt is bij welke stroming het volgens jou past. Vertel iets over de kunstenaar; wie was hij/zij, wanneer leefde hij/zij en hoe ziet zijn/haar verdere oeuvre eruit?

Waarom kunstbeschouwing?

Het beoogde doel bij kunstbeschouwing. Er is een bepaalde houding voor nodig, die in het kort hierin bestaat dat je jezelf oefent je oordeel op te schorten tot je zorgvuldiger hebt gekeken en overwogen. Bij kunstbeschouwing komt het vooral aan op inzicht gevormd door geordend te kijken en te waarderen.

Hoe moet je kunst analyseren?

  1. Je gaat eerst observerend (zonder mening) beschrijven: Hoe ziet het eruit?
  2. De informatie uit je beschrijving ga je analyseren.
  3. De analyse breng je vervolgens in verband met een interpretatie van mogelijke betekenissen die je kunt relateren aan de kunsthistorische of culturele context.
  4. Beschrijven (algemeen)

Hoe een schilderij beschrijven?

De eerste stap bij kunstbeschouwing is vaak de objectieve beschrijving van wat je ziet. Beschrijf je werk in discipline, kleur, afmetingen, materiaal, afbeelding, inhoud, vorm, etc. Bijvoorbeeld: “Dit schilderij is figuratief. Het is geschilderd met olieverf.

Hoe kunst analyseren?

Belangrijk is dat je alles wat je opschrijft kunt onderbouwen: met observaties (wat je in het kunstwerk ziet of hoort), met goed onderbouwde argumenten op basis van wat je in het kunstwerk ziet of hoort, met kennis (over de tijd of plaats waar iets gemaakt is) met bronnen (foto’s, teksten, video’s).

Waarom is kunst beschouwen belangrijk?

Beschouwen en reflecteren vormen een belangrijk onderdeel van de kunstzinnige vakken. Reflectie bij de beeldende vakken betekent goed kijken, luisteren, nadenken en met elkaar praten over wat je ziet. Maar dit betekent ook leren over je eigen gevoelens, gedachten en je eigen mening te verwoorden.

Wat kan je zeggen over een schilderij?

beschrijf de sfeer, de uitdrukkingsvorm (figuratief,abstract,expressief ,ingetogen,enz.), de indruk die het werk op jouw maakt: koel,warm,heftig,rustig,saai,mooi,indrukwekkend… maar: beschrijf vooral WAAROM je dat zo ervaart, door welke elementen komt dat?!

Wat kan je allemaal zeggen over een schilderij?

Heeft dit werk een titel? Welke kunstenaar heeft dit werk gemaakt?

  • Waarom heb je dit werk gekozen? Wat spreekt jou het meest aan / wat spreekt je niet zo aan in dit werk?
  • Beschrijf in het kort wat de voorstelling is, wat is er te zien:
  • Welke indruk geeft dit werk of: wat straalt dit schilderij / beeld / object uit?