Hoe metaal solderen?

Hoe metaal solderen?

Hoe solderen?

  1. Schoonmaken. Op vuil, roestig of vet metaal hecht soldeersel niet.
  2. Voorverwarmen. Hitte bevordert de hechting van het soldeersel.
  3. Soldeersel aanbrengen. Zo gauw het soldeersel begint te smelten, houd je het op de verbinding tot het is uitgevloeid en de naad tussen de onderdelen dicht is.
  4. Bijwerken.

Kun je verzinkt staal solderen?

Verzinkt staal is vanwege de aanwezige zinklaag met alle beschreven zacht- en hardsoldeerprocessen met plaatselijke warmte-inbreng soldeerbaar. Bij gehele verwarming van het verzinkte staal zal de zinklaag smelten en verloren gaan.

Kan RVS gesoldeerd worden?

Martensitisch RVS Solderen beneden de hardingstemperatuur heeft tot gevolg dat zowel de hardheid als de corrosievastheid zullen afnemen. Martensitisch RVS zal derhalve voornamelijk kunnen worden ovengesoldeerd.

Wat heb je nodig om te kunnen solderen?

Wat heb je nodig om te solderen?

  • Soldeerbout of soldeerstation. Uiteraard mag een soldeerbout niet ontbreken als jij gaat solderen.
  • Soldeertin. Naast een soldeerbout is ook soldeertin onmisbaar.
  • Soldeerhouder. In een soldeerhouder bewaar je jouw soldeerbout.
  • Flux.

Welke materialen kun je hardsolderen?

Bij het hardsolderen wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van een zilver of een messing legering. De messing legering is de sterkste en meest warmtebestendige legering. Als FLUX (vloeimiddel) wordt een witachtig poeder of pasta gebruikt.

Belangrijk is dat het smeltpunt van het verbindingsmateriaal, het soldeer, lager is dan dat van de te verbinden metalen. Voor solderen heeft u dus soldeer nodig en een warmte-bron (soldeerbout of brander) om het te solderen materiaal te verhitten zodat het soldeer daarop gaat smelten.

Welk materiaal heb je nodig om te solderen?

Om te solderen heb je een soldeervloeimiddel (flux), een soldeerbout, -brander of –pistool nodig en soldeermetaal (draad of staaf). Dat metaal is een legering of mengsel van vooral lood en tin. Er bestaan verschillende mengsels naargelang de toepassing. Opgelet: niet alle metalen kan je solderen.

Kun je roestvrij staal solderen?

Roestvast staal is niet moeilijker te solderen dan koolstofstaal. Chroom in roestvast staal levert de beschermende oxidehuid en deze laag hecht zich zeer goed aan de ondergrond. Het is belangrijk dat deze op de te solderen plaatsen grondig wordt verwijderd.

Wat is Harskern?

Harskern. De meeste gebruikte soort soldeer is harskernsoldeer. Hars is het vloeimiddel dat voor een schone soldering zorgt en het soldeer mooier laat vloeien. Soldeertin zonder harskern is niet geschikt voor het solderen van elektronica.

Welke Soldeervloeistof?

De S-39 soldeervloeistof van Griffon heeft dankzij de hoge activiteit van het vloeimiddel een universeel karakter. De vloeistof is geschikt voor tin/lood solderen en ook voor de nieuwe loodvrije solderen van Griffon (tin/zilver, tin/koper).

Hoe werkt hardsolderen?

Het soldeer dat bij hardsolderen wordt gebruikt heeft een smeltpunt boven de 450 graden Celsius. Hierdoor ontstaan sterkere verbindingen die daarnaast ook nog bestand zijn tegen hogere temperaturen dan de verbindingen die tot stand zijn gebracht doormiddel van zachtsolderen.

Hoe is het mogelijk om aluminium te solderen?

Net als andere metalen is het mogelijk om aluminium te solderen. Binnen het solderen maken we onderscheid tussen zacht- (beneden de 450°C) en de hardsoldeer processen (boven de 450°C). De hardsoldeer processen worden gebruikelijk hoog temperatuur solderen genoemd.

Wat is een soldeerbout?

Met een soldeerbout wordt hier een gesoldeerde verbinding weer losgesmolten Solderen is een techniek om metalen onderdelen met elkaar te verbinden door middel van een materiaal, meestal een metaallegering (het soldeer), met een lager smeltpunt dan de te verbinden delen. Het woord solderen is afkomstig van het Latijnse woord solidare (‘vastmaken’).

Wat is een soldeervloeimiddel?

Solderen is een techniek om metalen te verbinden. Om te solderen heb je een soldeervloeimiddel (flux), een soldeerbout, -brander of –pistool nodig en soldeermetaal (draad of staaf). Dat metaal is een legering of mengsel van vooral lood en tin. Er bestaan verschillende mengsels naargelang de toepassing.