Inhoudsopgave
Hoe meer zelfsturing hoe groter de rol van leidinggevenden?
Dat noemen wij de paradox van zelfsturing: hoe meer zelfstu- ring, hoe groter de rol van de leidinggeven- de. De leidinggevende kan hierin een rol van betekenis hebben door zich op te stel- len als architect van een zelfsturende werk- context.
Waarin verschilt een zelfsturend team van een gewoon team?
Bij zelfsturing bepaalt de groep of het team zelf het doel en op welke manier ze willen werken. Het team heeft zelf als het ware het stuur in handen en alle vrijheid om te bepalen welke weg ze nemen en wat het doel is. Een zelfsturend team wordt daarmee een op zichzelf staand onderdeel binnen een organisatie.
Hoe werkt zelfsturing?
Zelfsturend werken is geen doel op zich, het is een middel, een manier van werken om tot het doel te komen. Zelfsturing wordt als een proces gedefinieerd: het teamdoel is vastgelegd en al werkend hieraan ontstaat er binnen het team spontaan onderlinge afstemming om bij te sturen en zo het doel te kunnen bereiken.
Wat is een zelforganiserend team?
Zelforganiserend teams definitie: Een relatief vaste groep van medewerkers (10-15) die gezamenlijk verantwoordelijk is voor het totale proces waarin een product of dienst tot stand komt dat aan een interne of externe klant geleverd wordt.
Wat doet een zelfsturend team in de zorg?
Betere samenwerking tussen afdelingen: de teams bevorderen samenwerking tussen afdelingen. Zo kunnen organisaties sneller reageren op nieuwe innovatieve processen binnen het bedrijf en zich aanpassen aan veranderingen van de eigen dienst en product.
Wat houdt een zelfsturend team in?
Zelfsturende teams zijn populair. En terecht. Als een team super goed samenwerkt en veel verantwoordelijkheid heeft en neemt, gaan allerlei teamprocessen heel soepel. Het team lost zelfstandig problemen op, neemt zelf beslissingen en men corrigeert elkaar indien nodig.
Wat is het verschil tussen zelfsturend en zelforganiserend?
Het verschil tussen zelforganisatie en zelfsturing zit in wie de kaders en daarmee het doel bepaald. Bij zelforganisatie bepaalt de manager het doel, in samenwerking met het team. Bij zelfsturing doet het team dit zelf en bepaalt dus zelf haar richting.
Wat is het zelfsturend vermogen?
Zelfsturend vermogen wil zeggen dat je bewust nadenkt over je volgende stap, over hoe je reageert op situaties en dat je de dingen doet die nodig zijn om je persoonlijke en professionele doelen te bereiken. Je kiest je eigen koers.