Inhoudsopgave
Hoe maak je onderscheid?
Leer uw medewerkers allereerst om prioriteiten te stellen. Doe dat in het begin desnoods een keer samen, of laat hem of haar met iemand werken die hier goed in is. Het is met name belangrijk dat uw werknemers onderscheid leren maken in: Belangrijke- en minder belangrijke zaken.
Hoe maak ik onderscheid tussen hoofd en bijzaken?
Alle belangrijke informatie die over een onderwerp wordt gegeven, noem je hoofdzaken. Minder belangrijke dingen noem je bijzaken. x Bijvoorbeeld feiten, jaartallen of eigenschappen van het onderwerp. x Meestal aan het begin of aan het eind van een tekst.
Hoe maak je een hoofdzaak?
Om de hoofdzaken uit de tekst te halen volg je een aantal stappen:
- Het is allereerst belangrijk dat je de tekst eerst goed hebt gelezen en ook begrijpt waar de tekst over gaat.
- Als tweede stap kijk je naar de titel, het begin en het einde van een tekst.
- Daarna ga je verder op zoek naar andere hoofdzaken.
Is een voorbeeld een bijzaak?
iets wat minder belangrijk is Voorbeelden: `Daar gaat het niet om, dat is bijzaak.
Hoe vind je de bijzaken in een tekst?
Wat niet zo belangrijk is, is een bijzaak. Om de hoofdzaak van een tekst te vinden, kijk je op zogenaamde voorkeursplaatsen. Voorkeursplaatsen voor de hoofdzaak zijn bijvoorbeeld de titel, het begin of eind van een tekst. Aan het begin van de tekst vind je het onderwerp en soms de hoofdgedachte van de tekst.
Wat is de bijzaak?
bijzaak – zelfstandig naamwoord uitspraak: bij-zaak 1. wat niet zo belangrijk is ♢ dat hij niet kan dansen, is maar bijzaak Zelfstandig naamwoord: bij-zaak de bijzaak Tegenstellingen hoofdzaak, zwaarte…
Hoe vind je een hoofdzaak in de tekst?
Om de hoofdzaak van een tekst te vinden, kijk je op zogenaamde voorkeursplaatsen. Voorkeursplaatsen voor de hoofdzaak zijn bijvoorbeeld de titel, het begin of eind van een tekst. Aan het begin van de tekst vind je het onderwerp en soms de hoofdgedachte van de tekst.
Hoe vind je de hoofdzaak van een alinea?
De hoofdzaak van een alinea staat vaak in de kernzin. Dat is meestal de eerste zin van de alinea en soms de laatste. In de zinnen voor of na de kernzin staat dan een nadere uitleg of een voorbeeld. De kernzin kan ook de tweede zin zijn.
Wat is bijzaak betekenis?
Wat zijn Voorkeursplaatsen in een tekst?
Waar vind je de hoofdgedachte van een tekst?
De hoofdgedachte van de tekst is in één zin samengevat waar de tekst over gaat. Je kunt deze vinden door jezelf de vraag te stellen: “Wat zegt de schrijver van de tekst over het onderwerp?” Voor het vinden van de hoofdgedachte moet je dus nagaan wat het onderwerp van de tekst is en wat daarover verteld wordt.