Inhoudsopgave
Hoe maak je je eigen planeet?
Voor een eenvoudig model gebruik je acrylverf om je planeet in zijn hoofdkleur te schilderen.
- Gebruik geel voor de zon.
- Gebruik grijs voor Mercurius.
- Gebruik geelwit voor Venus.
- Gebruik blauwgroen voor de aarde.
- Gebruik rood voor Mars.
- Gebruik oranje met witte strepen voor Jupiter.
- Gebruik vaalgeel voor Saturnus.
Hoe maak je een planeet van papier?
Maak eerst de behangplaksel klaar en scheur daarna stroken van het kranten papier. Blaas de ballonnen op en ga op zoek naar afbeeldingen van het planetenstelsel. Maak je het planetenstelsel met je klas, spreek dan af wie welke planeet, zon of maan maakt en let een beetje op de maat van de ballonnen.
Hoe draaien de planeten om de zon?
Hoe meer aantrekkingskracht de planeten van de zon ondervinden, hoe sneller ze rond de zon draaien. De middelpuntvliedende kracht die zo wordt opgewekt, is even groot maar tegengesteld aan de aantrekkingskracht die door de zon wordt uitgeoefend. En zo blijven de planeten hun baantjes rond de zon draaien.
Wat is de maan in kindertaal?
De maan is een satelliet van de aarde: hij draait in een baan om de aarde. Omdat de aarde en de maan samen om de zon draaien, beschijnt de zon steeds een ander stukje van de maan. Voor ons lijkt het daardoor alsof de maan verandert van vorm. Ook zeggen we dat de maan schijnt.
Welke planeet roteert van oost naar west?
Vanuit het noorden gezien, draait Venus in tegenstelling tot de andere planeten met de klok mee (retrograad) om haar as. De Zon komt daardoor op Venus in het westen op. Hoe Venus aan haar langzame, retrograde rotatie is gekomen, bleef lang een raadsel.
Hoe snel draaien de planeten om de zon?
Dat is 1670 km/u.
Welke Maanfasen zijn er?
De standen van de maan worden maancyclussen genoemd. Er zijn 4 maanfasen te benoemen: nieuwe maan, wassende maan, volle maan en afnemende maan.
Waaruit bestaat de kern van de maan?
De maan is mogelijk gemaakt van magma. Dat stelt een nieuwe theorie over het ontstaan van onze kosmische kompaan. De heersende hypothese over de geboorte van de maan is dat een object even groot als Mars, Theia genaamd, op de aarde botste. Daarbij kwam een wolk van puin vrij die samenklonterde en zo de maan vormde.