Hoe maak je een opsomming in een tekst?
Als je een opsomming opneemt in de lopende tekst, plaats je een komma tussen de verschillende onderdelen. Daarbij is het van belang dat de onderdelen dezelfde zinsstructuur en grammatica hebben. Tussen het een-na-laatste en het laatste onderdeel van de opsomming komt het voegwoord “en” of “of” te staan.
Welke leestekens bij opsomming?
Elk onderdeel begint met een kleine letter. Na de leden van de opsomming staan doorgaans puntkomma’s en na het laatste lid een punt. Als de opsomming bestaat uit erg korte delen, kunnen in plaats van puntkomma’s ook komma’s gebruikt worden, of kunnen alle leestekens achterwege blijven.
Wat is de inhoud van de opsomming?
Elk onderdeel van de opsomming begint met een kleine letter en eindigt met een puntkomma; alleen het laatste onderdeel van de opsomming krijgt een punt. wat de kinderen leuk vinden. Als de delen van een opsomming uit één enkel woord of een klein groepje woorden bestaan, kunnen de leestekens eventueel helemaal weggelaten worden.
Wat is een opsomming uit volledige zinnen?
Als een opsomming uit volledige zinnen bestaat, horen de zinnen met een hoofdletter te beginnen. Bestaat de opsomming uit woordgroepen of losse woorden dan worden kleine letters gebruikt. De enige uitzondering zijn woorden die altijd met een hoofdletter worden geschreven. Je kunt ook je scriptie door ons laten nakijken.
Wat zijn de betekeniswoorden van opsomming?
Signaalwoorden van opsomming. Signaalwoorden van opsomming zijn bijvoorbeeld: en. ook. verder. ten eerste, ten tweede, enz. in de eerste plaats, in de tweede plaats, enz. daarnaast. bovendien.
Waarom leestekens gebruiken in opsommingen?
Ezelsbrug – Leestekens gebruiken in opsommingen. Wanneer een opsomming uit volledige zinnen bestaat, eindigen de onderdelen van de opsomming met een punt. Gebruik je geen volledige zinnen, dan worden puntkomma’s gebruikt, behalve wanneer de opsomming uit losse woorden bestaat. In dat geval hoeven geen leestekens te worden gebruikt.