Inhoudsopgave
Hoe maak je een correcte zin?
De juiste volgorde van een Nederlandse zin
- De normale zin. Volgorde: Onderwerp – persoonsvorm – rest van de zin – infinitief/perfectum.
- Inversie. Volgorde: Persoonsvorm – onderwerp – rest van de zin – infinitief/perfectum.
- De bijzinstructuur. Volgorde: onderwerp – rest van de zin – alle werkwoorden.
Hoe is een zin opgebouwd?
De gebruikelijke woordvolgorde in een Nederlandse zin is: onderwerp + persoonsvorm + rest van de zin. Je hoeft niet altijd met het onderwerp te beginnen. Soms begin je met het werkwoord of met een ander deel van de zin.
Wat is woord en zinsbouw?
‘Syntaxis’ betekent ‘zinsbouw’: de manier waarop woorden samen woordgroepen en zinnen vormen. Syntaxis is een onderdeel van de GRAMMATICA. De grammatica van een taal bevat verder informatie over het klanksysteem, de vorm van de woorden, de betekenis, enzovoorts.
Wat is de bepaling in een zin?
Vaak is de bijwoordelijke bepaling het zinsdeel dat overblijft als je de zin helemaal hebt ontleed. De bijwoordelijke bepaling van plaats geeft aan waar iets gebeurt of gebeurde. Je kunt de bepaling van plaats vinden door de vraag te stellen “Waar + gezegde & onderwerp (& lijdend voorwerp)?”.
Wat is de Basiszin?
De basiszin bestaat uit twee delen. Je mag de zin langer maken door er andere delen aan toe te voegen. Wie/wat voert de handeling uit? Wat is de handeling?
Wat betekent woordvolgorde?
De term woordvolgorde verwijst in de taalkunde in het algemeen naar de verschillende manieren waarop constituenten worden gerangschikt en onderling samenhangen.
Wat is een goede zinsbouw?
Een aantal punten zijn belangrijk bij goede zinsbouw: Schrijf complete zinnen. Vermijd te lange zinnen. Schrijf actief. Zet bij elkaar wat bij elkaar hoort.
Wat zijn volledige zinnen?
Verder zijn er natuurlijk talloze zinnen die uit één woord of enkele woorden bestaan, die naar mijn smaak toch te betitelen zijn als volledige zinnen. Vaak zijn het zelfs complete en taalkundig foutloze zinnen zonder werkwoord erin. (Kan examenblad.nl zich dit voorstellen?)
Welke bepalingen zijn er?
Lijst van bijwoordelijke bepalingen
- Bepalingen van plaats.
- Bepalingen van tijd.
- Bepalingen van oorzaak.
- Bepalingen van de handelende persoon, ook genoemd: passieve door-bepalingen.
- Bepalingen van reden.
- Bepalingen van gevolg, antwoord gevende op de vraag met wat voor gevolg?
Hoe zoek je een bepaling?
Vuistregels
- Een bijwoordelijke bepaling bestaat uit één woord of meerdere woorden die meer informatie geven over wat in het gezegde wordt uitgedrukt.
- Je kan de bijwoordelijke bepaling in een zin goed vinden door vragen te stellen als: Waar? Wanneer? Hoe? Hoeveel? Hoe vaak? Waarheen? Waarom? Waarmee?
Wat is een Zinsdeelzin?
Een zinsdeel (ow, lv, mv, bwb) is een zinsdeelzin (ow-zin, lv-zin, mv-zin, bwb-zin) als er een persoonsvorm in staat. Bijvoorbeeld: a De vinder van de vermiste kat krijgt een beloning. b Wie de vermiste kat vindt, krijgt een beloning.