Hoe maak je de ogen van een konijn schoon?
Het beste kun je de binnenste ooghoeken (dus niét het oog zelf) zachtjes schoonmaken met een wattenstaafje, watje of droge en schone doek. Voor baasjes met een vaste hand, kun je viezigheid ook gewoon met je duim en wijsvinger verwijderen.
Hoe kan je zien dat een konijn ziek is?
Heel stil in een hoekje zitten en niet reageren op geluiden of beweging van buitenaf. Het kopje scheef houden. Staande oren laten hangen, hangende oren van het hoofd of achterwaarts houden. Steeds met de kop schudden zonder dat van vrolijkheid sprake is.
Waarom knipperen konijnen niet met hun ogen?
Konijnen hebben net als amfibiën een derde ooglid. Dit ooglid beschermt tegen verwonding en zorgt dat de ogen vochtig blijven. Konijnen knipperen ook heel weinig met de ogen tegenover andere dieren.
Wat moet je doen als je konijn Plakpoep heeft?
Behandeling van een konijn met diarree of plakpoep Geef in eerste instantie dagelijks 30 gram brokjes per kg lichaamsgewicht en onbeperkt hooi. Elke dag worden er wat minder brokjes gegeven totdat de ontlasting normaal is.
Kan je een konijn wassen met zeep?
Gebruik voor het wassen van je konijn bij voorkeur alleen water. Indien de vacht echt vies is, gebruik je een speciale shampoo.
Hoe kalmeer je een konijn?
Vermijd harde muziek en knipperende verlichting. Je konijn heeft rust en vrede nodig. Aan de andere kant kun je, als je konijn angstig is, wat rustgevende klassieke muziek spelen. Dit zal hem kalmeren en zich rustiger laten voelen.
Waarom hebben konijnen Plakpoep?
Verkeerde voeding is één van de belangrijkste oorzaken. Als een konijn bijvoorbeeld te veel waterige groenten krijgt, zal het natte keutels (diarree) ontwikkelen. Deze blijven dan aan de achterhand plakken. Ook te weinig vezels (hooi) in het dieet kan leiden tot afwijkende keutels.
Wat betekent plakkerige ontlasting?
De ontlasting bestaat onder normale omstandigheden voor 0 tot 4 gram vet per 100 gram ontlasting. Een toename van het vetgehalte uit zich in vettige, plakkerige ontlasting. Dit kan een op zichzelf staande klacht zijn of een aandoening van het maag-darmkanaal (een ziekte of een verteringsprobleem).