Hoe lang tijd voor ziektebriefje?

Hoe lang tijd voor ziektebriefje?

Het medisch getuigschrift moet binnen de twee werkdagen vanaf de dag van de arbeidsongeschiktheid door de werknemer worden bezorgd, tenzij anders overeengekomen. Is het getuigschrift te laat, dan moet de werkgever de ziektedagen die voorafgaan aan de ontvangst van het attest niet betalen.

Wat te doen bij 1 dag ziekte?

Ben je slechts 1 dag afwezig? Dan moet je geen ziekteattest indienen. Je meldt wel je ziekte aan je leidinggevende die dit registreert in Vlimpers.

Wat na 1 maand ziekte bediende?

Ben je bediende, dan betaalt je werkgever je loon van de eerste maand volledig uit. Het gewaarborgd loon van een arbeider bedraagt twee weken loon. Als je langer dan 1 maand ziek bent of dan die twee weken, springt het RIZIV bij.

Hoeveel dagen afwezig zonder doktersbriefje?

Concreet hoeft een werknemer voor één dag afwezigheid geen ziektebriefje in te dienen. Dat kan drie keer per jaar. Wie vaker afwezig is, heeft wel een ziektebriefje nodig. Daarnaast voert de regering ook een elektronisch attest in.

Is doktersattest verplicht?

U legt de verplichting om bij ziekte een medisch attest te bezorgen dus best vast in uw arbeidsreglement. U kan dan zelf bepalen binnen welke termijn uw werknemer u het attest moet bezorgen. Bovendien kan u bijvoorbeeld ook vastleggen dat er enkel een medisch attest nodig is voor afwezigheden vanaf twee werkdagen.

Wie voortaan slechts 1 dag ziek is zal geen doktersbriefje meer nodig hebben?

Wie één dag ziek is, zal daarvoor geen doktersbriefje meer moeten voorleggen. Een dag afwezig? Dan moet je binnenkort geen ziektebriefje meer indienen. Dat kan drie keer per jaar.

Wat met gepland verlof tijdens ziekte?

Indien uw werknemer ziek wordt tijdens zijn verlof, loopt het verlof gewoon door alsof de werknemer niet ziek is. Hij kan zijn verlofdagen niet meer verschuiven naar een later tijdstip. Als de ziekte nog voortduurt tot na zijn vakantie, wordt hij vanaf dan wel als arbeidsongeschikt beschouwd.

Wat na 30 dagen ziekte bediende?

De bediende behoudt het recht op zijn loon ten laste van de werkgever gedurende de eerste 30 dagen van arbeidsongeschiktheid, ongeacht zijn anciënniteit. De ziekte- en invaliditeitsverzekering komt desgevallend vanaf de 31ste dag van ongeschiktheid tussen.