Hoe lang moet ik nog werken tot mijn pensioen?

Hoe lang moet ik nog werken tot mijn pensioen?

Gemiddeld genomen stopt men er echter al bij 57,5 jaar met werken, ruim onder het gemiddelde in Europa. Ook in Belgiƫ kan men in de praktijk behoorlijk vroeg met pensioen, gemiddeld is iemand daar 58,1 jaar.

Hoeveel geld is een goed pensioen?

Een richtlijn die vaak wordt gebruikt voor ‘genoeg pensioen’ is 70% van het laatstverdiende bruto-inkomen. Dit betekent dat je 70% van het (bruto) inkomen dat je ontvangt als je met pensioen gaat nodig hebt voor je pensioen. Het is heel makkelijk te checken hoe je er zelf voor staat.

Hoe staat de factor A op Pensioenoverzicht?

De factor A staat op je pensioenoverzicht (UPO). De factor A geeft aan hoeveel ouderdomspensioen je in dat jaar hebt opgebouwd. Alleen als je een lijfrenteregeling hebt en spaart voor extra pensioen heb je de factor A nodig.

Lees ook:   Wat doe je tegen krakende knieen?

Wat is een vergeten pensioen?

Wat is een vergeten pensioen? Vergeten pensioenen zijn pensioenen die je niet hebt aangevraagd, omdat je dat pensioen vergeten bent. Dit kan komen omdat je vaak van baan bent gewisseld of niet meer precies weet waar je (als jongere) allemaal hebt gewerkt. Vraag je het pensioen niet aan? Dan wordt dit een vergeten pensioen genoemd.

Waarom verjaren pensioenrechten niet meer?

Sinds 2002 verjaren pensioenrechten niet meer. Had u al vanaf 2002 een vergeten pensioen, dan heeft u recht op volledige uitbetaling, met terugwerkende kracht. Is de pensioengerechtigde al overleden, dan kunnen de partner of kinderen het pensioen laten uitkeren; zij moeten zich binnen 5 jaar na overlijden melden bij het pensioenfonds.

Wat is de factor A voor ouderdomspensioen?

De factor A geeft aan hoeveel ouderdomspensioen je in dat jaar hebt opgebouwd. Alleen als je een lijfrenteregeling hebt en spaart voor extra pensioen heb je de factor A nodig. Met de factor A kun je uitrekenen of je een deel van je ingelegde premie of eenmalige stortingen kunt aftrekken van je belastbare inkomen in een jaar.

Lees ook:   Heb je geluk zelf in de hand?