Inhoudsopgave
- 1 Hoe lang mag een Naveltje bloeden?
- 2 Hoe wordt de navelstreng afgeknipt?
- 3 Van wie is het bloed in de navelstreng?
- 4 Wat te doen bij ontstoken navel baby?
- 5 Hoe navel verzorgen baby?
- 6 Hoe maak je de navel van een baby schoon?
- 7 Hoe vaak een baby in bad doen?
- 8 Wat als je de navelstreng niet doorgeknipt?
Als het navelstompje is afgevallen, gemiddeld na 7 tot 14 dagen, kan het navelhof iets bloeden of er kan iets pus opzitten, maak dit schoon bij iedere verschoning met schoon water en dep goed droog met een schone hydrofiel luier. Als de navel mooi droog is hoef je er verder geen extra aandacht meer aan te besteden.
De verloskundige klemt de navel af met een navelklem of navelveter en aan de andere kant een kocher (een soort schaar die de navelstreng afklemt). Daartussen mag (meestal) de papa, de navelstreng doorknippen met een schaar. Dit is een mooi moment en ook goed voor de band tussen vader en kind.
Hoe verzorg je de Navelstomp?
Verzorging van het navelstompje
- Was je handen met water en zeep als je het stompje gaat verzorgen.
- Was het stompje eenmaal per dag met water en zeep.
- Dep het stompje goed droog met een hydrofiele luier.
- Probeer de luier niet over het navelstompje heen te trekken.
- Trek je baby loszittende en ademende kleding aan.
De navelstreng bevat drie vaten; twee slagaders (arteriae umbilicales) voor de toevoer van zuurstofarm bloed vanaf het hart van de baby naar de placenta en een ader (vena umbilicalis) die zuurstof en voedingsstoffen naar het kind brengt. Deze navelstrengvaten zijn omgeven door de gelei van Wharton.
Een kind met een ontstoken navel, komt meestal onder behandeling van de kinderarts. Een ontstoken navel is goed te behandelen met een antibioticum. Een granuloom is onschuldig en kan, indien gewenst, later worden weggehaald door de chirurg. Een poliep wordt in de eerste levensweken door de chirurg verwijderd.
Hoe maak je baby navel schoon?
Maak het naveltje elke dag schoon met een watje met afgekoeld gekookt water. Als er een beetje bloed uit het naveltje van je baby komt, is dat niet erg. Dep het goed droog en dek het af met een steriel gaasje en doe een navelbandje om. Als het naveltje ‘rustig’ is, hoef je het na een dag of drie niet meer af te dekken.
Navel
- Bedek de navelstomp niet extra, ook niet met de luier (plooi de luier eventueel een beetje om).
- Was de navelstomp met water en zeep.
- Droog goed af met een zachte doek.
- Is de stomp droog en verschrompeld, verwijder dan de navelklem.
Je verzorgt het navelstompje als volgt:
- Was voor je het stompje gaat verzorgen je handen met water en zeep.
- Was het stompje éénmaal daags met water.
- Dep het na het schoonmaken goed droog met een schone hydrofiele luier.
Wat te doen bij een navelbreuk baby?
Als ouder hoef je niets te doen aan de navelbreuk van je baby. Bij veel kinderen verdwijnt de navelbreuk vanzelf. Als je kind drie jaar na de geboorte nog steeds een navelbreuk heeft, verdwijnt deze vaak niet meer vanzelf. Breng een bezoekje aan de huisarts om te overleggen of een operatie nodig is.
Hoe vaak een baby in bad doen?
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Als je de navelstreng dus niet direct doorknipt, heeft de baby meer tijd om na de geboorte het bloed dat hij naar de placenta gestuwd had weer terug in zijn lijf te laten stromen.
Hoe snel moet de navelstreng doorknippen?
In de meeste Westerse landen wordt de navelstreng tussen de 10 en 15 seconden na de bevalling afgeklemd. Maar de Amerikaanse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie adviseert haar leden om de navelstreng pas na 30 tot 60 seconden af te klemmen.