Inhoudsopgave
Hoe lang intellectueel eigendom?
Eigendom geldt voor onbepaalde tijd, intellectueel eigendom meestal slechts voor bepaalde tijd (bijvoorbeeld maximaal 20 jaar voor uitvindingen – de uitzondering is het merkenrecht, dat letterlijk eindeloos verlengd kan worden).
Wat is het auteursrecht?
Auteursrecht wordt met een Engels term ook wel ‘copyright’ genoemd. Het auteursrecht biedt iedereen die werkencreëert auteursrechtelijke bescherming. Dit betekent dat de maker van zo’n werk, ook wel auteur genoemd, als enige mag beslissen over de exploitatie van de werken die hij heeft gecreëerd.
Wat is een advocaat auteursrecht?
Advocaat auteursrecht. Een advocaat auteursrecht kan je uitstekend helpen bij optreden tegen auteursrechtinbreuk en auteursrechtelijke bescherming in het algemeen. Onze advocaten auteursrecht bieden juridische hulp binnen het gehele spectrum van intellectueel eigendom.
Hoe kan ik het volledige auteursrecht afkopen?
Overdracht van het volledige auteursrecht is mogelijk, auteur heeft wel altijd recht op een billijke vergoeding. Je kunt het ook afkopen volgens artikel 25d lid 1 van Auteurswet. Voor auteursrecht afkopen kun je bijvoorbeeld een licentieovereenkomst opstellen waarbij je het gebruiksrecht krijgt, maar je kunt het ook in zijn geheel afkopen.
Hoe leg je intellectueel eigendom vast?
U kunt uw idee of creatie laten vastleggen in het i-DEPOT. Dat kan ook bij een notaris. Deze legt uw idee vast en maakt een akte op. Daarmee heeft u een officieel bewijsmiddel waarmee u later kunt bewijzen op welke datum u uw idee of creatie al had.
Wat is intellectueel niveau?
Een intellectueel is een persoon met een grote algemene ontwikkeling en een goed ontwikkeld oordeelsvermogen die betrokken is bij het wetenschappelijk, maatschappelijk en cultureel debat. Intellectuelen worden beschouwd als de hoeders en voortbrengers van de cultuur.
Hoe intellectueel ben ik?
Bij intellectueel bedoelen we voornamelijk mensen die veel hebben geleerd. En vaak gaat het dan ook om een belangrijke studie waarbij veel kennis nodig is. Denk aan rechten of filosofie. Iemand die intellectueel is, is betrokken bij bijvoorbeeld maatschappelijke problemen, wetenschap of cultuur.
Hoe draag ik auteursrecht over?
Een auteursrecht kunt u eenvoudig overdragen via een schriftelijke akte. U moet van te voren wel zeker weten dat u de rechthebbende bent. Ook een merkrecht kan via een schriftelijke akte worden overgedragen. Een contractspecialist kan u voorzien van de juiste akte.
Hoe word je eigenaar van een goed?
Eigendom is het meest omvattende recht op een goed. Een eigenaar kan met zijn bezit in principe dan ook doen en laten wat hij wil. Hij kan het, bij voorbeeld, verhuren, aan iemand anders in bruikleen geven, als zekerheid in onderpand geven, maar ook verkopen. Bij verkoop gaan al deze rechten over op de nieuwe eigenaar.
Hoe claim je een idee?
Dat kan met het i-DEPOT van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Dit is een bewijsmiddel dat u het idee op een bepaalde datum heeft bedacht, gemaakt of ontworpen. Het i-DEPOT is ook handig voor producten waar u het auteursrecht over heeft, zoals teksten, muziek en foto’s.
Hoe kan ik mijn concept beschermen?
Een idee of concept kan je niet beschermen. Ideeën zijn in de regel namelijk vrij te kopiëren. Pas als een idee of concept een concrete, tastbare uitwerking krijgt, kan je het gaan beschermen. Wat je wél meteen kan doen, is een officiële datum toekennen aan je idee, zodat je later kan bewijzen wanneer het ontstond.
Wat is het verschil tussen intelligent en intellectueel?
Tussen intelligent en intellectueel zit een verschil. Bij intellectueel bedoelen we voornamelijk mensen die veel hebben geleerd. En vaak gaat het dan ook om een belangrijke studie waarbij veel kennis nodig is. Denk aan rechten of filosofie.
Wat is het auteursrecht van een werk?
Artikel 1 van de Auteurswet zegt het volgende: “het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van wetenschap, letterkunde, of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken of te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.”