Hoe lang houdt diarree aan na antibiotica?
Diarree is een bekende bijwerking van antibioticatherapie. Bij 5-30% van de patiënten die worden behandeld met antibiotica treedt diarree op hetzij meteen in het begin, hetzij tot wel twee maanden na stoppen met de therapie.
Waarom krijg je diarree van antibiotica?
Een behandeling met antibiotica kan de darmflora verstoren en daardoor kunnen bacteriën als Clostridium difficile de darm koloniseren. Hierdoor kan diarree ontstaan. De klachten kunnen uiteenlopen van asymptomatische kolonisatie tot diarree, colitis, toxisch megacolon en zelfs de dood.
Wanneer ontstaat antibiotica-geassocieerde diarree?
Antibiotica-geassocieerde diarree ontstaat wanneer antibacteriële geneesmiddelen (antibiotica) het evenwicht van goede en slechte bacteriën in je maag-darmkanaal verstoren. Dan kan er bijvoorbeeld een overgroei van de schadelijke Clostridium difficile bacterie ontstaan, waardoor klachten ontstaan.
Wat is diarree door antibiotica?
Diarree door antibiotica. Diarree tijdens een antibiotische kuur of tot enkele weken daarna. Buikkrampen. Koorts. Antibiotica, vooral clindamycine, ampicilline, de cephalosporinen en de glycosiden (streptomycine en kanamycine) kunnen indirect een ontstekingsreactie in de darmen veroorzaken met als gevolg daarvan diarree.
Wanneer begint de diarree?
De diarree is meestal het gevolg van het door antibiotica verstoorde evenwicht tussen de verschillende bacteriën in het darmmilieu, waardoor bepaalde bacteriën de kans krijgen te floreren en een dikke darmontsteking te veroorzaken. Meestal begint de diarree vier tot tien dagen nadat met de antibiotische behandeling is begonnen.
Wanneer spreekt men van diarree?
Men spreekt van diarree wanneer er meer dan 3 ontlastingen zijn per dag en/of wanneer de ontlastingen zeer vloeibaar of waterig zijn. Bij diarree bedraagt de hoeveelheid stoelgang meer dan 200 gram per 24 uur. Wanneer de diarree langer dan 3 weken aanhoudt, spreekt men van chronische diarree.