Hoe lang gaat een reddingsvlot mee?

Hoe lang gaat een reddingsvlot mee?

Je reddingsvlot is misschien wel het belangrijkste reddingsmiddel aan boord. Het is ontworpen, getest en goedgekeurd om veiligheid te garanderen wanneer je je boot moet verlaten. Je moet erop kunnen vertrouwen dat het vlot werkt. De enige manier om dat de doen is om deze eens in de drie jaar te laten keuren.

Wat kost keuring reddingsvlot?

Voor het keuren van reddingsvlotten voor de pleziervaart hanteren wij een basis keuringsprijs van €199,65. Voor dit bedrag controleren wij de werking van uw vlot en inventariseren wij welke onderdelen van het vlot of de uitrusting vervangen moeten worden.

Is een reddingsvlot verplicht?

Is een reddingsvlot keuren verplicht? In Nederland is het niet wettelijk verplicht om je reddingsvlot te laten keuren, het is zelfs niet verplicht om een reddingsvlot aan boord te hebben.

Welk reddingsvlot kopen?

Koop een reddingsvlot dat past bij je vaargebied. De meeste moderne reddingsvlotten voldoen aan een ISO certificaat: ISO 9650-1 of ISO 9650-2. Maar let op: dit is niet per definitie zo. Zeil je alleen op de grote meren, de Waddenzee of langs de kust? Koop dan een ISO 9650-2 reddingsvlot.

Hoe werkt reddingsvlot?

Een reddingsvlot is aanwezig op veel schepen voor het geval dat een schip in nood komt te verkeren. Het is verpakt in een container. De meeste reddingsvlotten blazen zichzelf op met CO2 en/of stikstof door een gas-geactiveerde ontsteking en richten zichzelf ook op. Een reddingsvlot is recht- of achthoekig.

Hoe werkt een reddingsvlot?

Wat kost het keuren van een reddingsvlot?

Wat zit er in een reddingsvlot?

De standaard uitrusting van een ISO-9650-1 groep A vlot is:

  • 1 hoosvat.
  • 2 sponzen.
  • 2 peddels.
  • 1 fluit.
  • 1 waterdichte zaklantaarn met batterijen.
  • 1 seinspiegel.
  • 1 verpakking anti-zeeziekte tabletten.
  • 1 zeeziekte zak.

In Nederland is het niet wettelijk verplicht om je reddingsvlot te laten keuren, het is zelfs niet verplicht om een reddingsvlot aan boord te hebben. Dit is in veel andere landen anders, zoals in landen die grenzen aan de Middellandse Zee.