Inhoudsopgave
- 1 Hoe lang duurt het voordat de pil is opgenomen in je lichaam?
- 2 Kan je zomaar een andere pil slikken?
- 3 Kun je depressief worden van de pil?
- 4 Hoe betrouwbaar is de pil als je hem doorslikt?
- 5 Hoe weet je welke pil bij je past?
- 6 Is het erg als je 2 pillen op 1 dag slikt?
- 7 Hoe reageert je lichaam als je stopt met de pil?
- 8 Welke pil geeft geen stemmingswisselingen?
Hoe lang duurt het voordat de pil is opgenomen in je lichaam?
Vanaf wanneer werkt de pil? Begint u de pil te slikken op de eerste dag van de menstruatie, dan bent u meteen tegen zwangerschap beschermd. Als u op een andere dag begint, werkt de pil nog niet meteen. Dit duurt dan 7 dagen.
Kan je zomaar een andere pil slikken?
Veranderen van pil Ga altijd naar de huisarts wanneer je wilt veranderen van anticonceptiepil of methode. Je kunt bijvoorbeeld overstappen op een anticonceptiepil met een lagere dosering oestrogeen, een ander soort oestrogeen of zonder oestrogeen.
Kan je lichaam veranderen door de pil?
De pil werkt door de aanmaak van lichaamseigen geslachtshormonen te onderdrukken. Vrouwen die synthetisch progesteron en oestradiol binnenkrijgen, gaan zelf minder van deze hormonen aanmaken. Het resultaat is dat zij geen pieken en dalen meer hebben zoals in een normale cyclus.
Kun je depressief worden van de pil?
Veel vrouwen vragen zich af of de pil hen depressief maakt. Dit is al vaak onderzocht, maar voorlopig vinden onderzoekers geen duidelijk verband in vergelijkende studies. Een nieuwe studie bij jonge vrouwen brengt daar geen verandering in, tenzij bij meisjes van 16 jaar.
Hoe betrouwbaar is de pil als je hem doorslikt?
Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%. De meeste pillen bevatten 21 pillen per strip. De hormonen in de pil zorgen ervoor dat er geen eisprong plaatsvindt.
Wat gebeurt er met je lichaam als je de pil doorslikt?
De één zal na twee keer doorslikken een doorbraakbloeding krijgen en de ander kan wel een half jaar doorslikken. Ongeveer 50% van de vrouwen die de pil doorslikt krijgt na drie keer een doorbraakbloeding.
Hoe weet je welke pil bij je past?
Als je wilt beginnen met de anticonceptiepil heb je een recept van de huisarts nodig. Hij of zij bepaalt samen met jou welke anticonceptiepil het beste bij je past. De pil neem je elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip in. Houd hierbij de volgorde aan die op de strip staat aangegeven.
Is het erg als je 2 pillen op 1 dag slikt?
Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen. Je kunt nu verder gaan met het normale schema. De werkzaamheid van je pil is niet verminderd. Kortom, je bent voldoende beschermd en loopt geen risico om zwanger te worden.
Wat doet de pil met je lijf?
De hormonen in de pil voorkomen dat je zwanger wordt. In de meeste anticonceptiepillen zitten twee hormonen: progestageen en oestrogeen. Deze hormonen zorgen ervoor dat er geen eisprong plaatsvindt en dat er dus geen bevruchting plaats kan vinden.
Hoe reageert je lichaam als je stopt met de pil?
Je natuurlijke cyclus wordt op z’n kop gezet: er vindt geen eisprong meer plaats, je baarmoederhals wordt zo goed als ondoordringbaar voor zaadcellen en je baarmoeder werkt de innesteling van een eventueel toch bevruchte eicel tegen.
Welke pil geeft geen stemmingswisselingen?
Oestradiol maakt in de hersenen namelijk serotonine vrij. Serotonine is een stofje waar je je gelukkig en opgewekt door voelt. De psychologen schrijven dat minder oestradiol zorgt voor minder serotonine, en dus minder gelukzalige gevoelens. De pil rommelt niet alleen met oestradiol.
Wat is de pil met de minste bijwerkingen?
Anticonceptie zonder hormonen Omdat ze bijvoorbeeld last krijgen van bijwerkingen, zoals hoofdpijn of een sombere stemming, of omdat ze liever geen onnatuurlijke producten gebruiken. De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie.