Inhoudsopgave
Hoe lang duurt een ablatie?
Tijdens het maken van de littekens ontstaat een branderig, soms pijnlijk gevoel. Meestal zijn meerdere littekens nodig. Na elk litteken moet de katheter weer opnieuw op de juiste temperatuur komen. De totale ablatiebehandeling duurt 2 tot 4 uur.
Wat zijn de risico’s van atriumfibrilleren?
Eén van de risico’s van atriumfibrilleren is dat er bloedstolsels ontstaan in het hart, die vervolgens in de hersenen een infarct veroorzaken.Het gebruik van bloedverdunners bij boezemfibrilleren kan het risico op een beroerte met 60 tot 80% terugbrengen. Voorbeelden van deze middelen zijn Sintrom of marcoumar.
Wanneer is atriumfibrilleren een optie?
Het atriumfibrilleren wordt dan geaccepteerd en de patiënt wordt behandeld met bloedverdunners en medicijnen om de snelheid van het hart te verlagen (zie boven). Indien u bij deze behandeling toch teveel klachten blijft houden kan een pacemaker implantatie gevolgd door een his-ablatie een optie zijn.
Wat is een radiofrequente ablatiebehandeling?
verhitten met radiofrequente energie (RF-ablatie) bevriezen (cryoablatie) Tijdens het maken van de littekens ontstaat een branderig, soms pijnlijk gevoel. Meestal zijn meerdere littekens nodig. Na elk litteken moet de katheter weer opnieuw op de juiste temperatuur komen. De totale ablatiebehandeling duurt 2 tot 4 uur.
De ablatie zelf duurt gemiddeld ongeveer een half uur. Ablatie hoeft niet te leiden tot verlenging van de opnameduur. Zoals bij elke hartoperatie moet u meestal een dag op de intensive care blijven voordat u naar de afdeling Hartchirurgie gaat.
Wanneer moet u stoppen met de ablatie?
Het is aangewezen dat u vóór de ablatie (PVI) minstens gedurende vier weken antistollingsmedicatie inneemt. Voor het stoppen van deze bloedverdunning vóór de dag van de ablatie gelden de volgende richtlijnen: Tijdens uw hospitalisatie zal er een elektrocardiogram en zo nodig nog een bloedname gebeuren ter voorbereiding van de ablatie.
Wat zijn de risico’s van een chirurgische ablatiebehandeling?
Net als bij elke medische ingreep zijn er ook risico’s verbonden aan een chirurgische ablatiebehandeling. Mogelijke risico’s ‒ met inbegrip van maar niet beperkt tot de hieronder genoemde ‒ zijn: (na)bloedingen, infecties, gaatje in het hart, hartritmestoornissen (boezem en kamer) tijdens en na de ingreep, vochtophoping in het hartzakje en